ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Στόχοι…………………………………………………………………………
σελ. 2
Συνοπτική παρουσίαση προϊόντων καλαθιού……….……………….
σελ. 3
Α. Φυτική παραγωγή ……………………………………………………...
σελ. 4
Ελιά……………..……………………………………………………..
σελ. 4
Αμπέλι………………………………………………………………...
σελ. 6
Κηπευτικά………………………………………………………………
σελ. 8
Όσπρια…………………………………………………………
σελ. 10
Εσπεριδοειδή………………………………………………………....
σελ. 12
Κτηνοτροφικά φυτά…………………………………………………..
σελ. 14
Β. Ζωική παραγωγή ……………………………………………………....
σελ. 15
Αιγοπροβατοτροφία………………………………………………….
σελ. 15
Μελισσοκομία…………………………………………………………..
σελ. 18
Ιχθυοκαλλιέργεια / αλιεία…………………………………………….
σελ. 20
Γ. Παραδοσιακά προϊόντα……………………………………………....
σελ. 22
Δ. Παραρτήματα
σελ.24
ΣΤΟΧΟΙ:
· Ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των τοπικών διατροφικών αναγκών και τη μείωση της εξάρτησης από την Ηπειρωτική Ελλάδα (αυτοεφοδιασμός)
· Διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και προώθηση των τοπικών, παραδοσιακών και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μέσω αυτού
· Επέκταση των δυναμικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής με στόχο την προώθηση των προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά
· Ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και της νησιωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
· Προστασία του περιβάλλοντος – αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων
· Βελτίωση αγροτικού εισοδήματος - Υψηλότερες τιμές στον παραγωγό – είσπραξη υψηλότερου ποσοστού από την τελική τιμή στην αγορά
· Διατήρηση και ενίσχυση τοπικών θέσεων εργασίας, με απώτερο στόχο την ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού
· Εκμετάλλευση των γεωγραφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προς όφελος των παραγωγών
· Βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων με σκοπό την προώθησή τους στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά
ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ»:
· Λάδι, Ελιές
· Κρασί/σταφίδα
· Κηπευτικά
· Όσπρια
· Εσπεριδοειδή
· Κτηνοτροφικά φυτά
· Προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα και κρέας
· Μέλι
· Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας / αλιείας
· Παραδοσιακά προϊόντα
o ΠΟΠ Ελαιόλαδο Ζάκυνθος
o ΠΟΠ Ελαιόλαδο Άγιος Ματθαίος Κέρκυρας
o ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κεφαλονιά
o ΠΟΠ Σταφίδα Ζακύνθου
o ΠΓΕ Κουμ Κουάτ Κέρκυρας
o Φακή Εγκλουβή
o Αλλαντικό Νούμπουλο Κέρκυρας
o Νεροκρέμμυδο Ζακύνθου
o Πεπόνι Ζακύνθου
o Τομάτα Παξών
o Μικρόκαρπη φράουλα Κέρκυρας
o Σκόρδο Ερύσσου Κεφαλονιάς
o Πεπόνι Ερύσσου Κεφαλονιάς
o Οίνοι ΠΓΕ, ΟΠΑΠ και ΟΠΕ
Α. ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΕΛΙΑ
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων – βελτίωση ελαιώνων
1β. Υιοθέτηση νέων πρακτικών με σκοπό τη μείωση του κόστους συγκομιδής
1γ. Ορθολογική χρήση εισροών με σκοπό τη μείωση κόστους παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα)
2. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας και ασφάλειας του τελικού προϊόντος
2α. Τυποποίηση και καταπολέμηση νοθείας
3. Επέκταση φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
3α. Επέκταση της βιολογικής καλλιέργειας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής
3β. Εισαγωγή νέων τεχνολογιών και θεσμών για φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων
4. Προώθηση του ελαιόλαδου, των βρώσιμων ελιών και των προϊόντων τους στις αγορές του εξωτερικού
4α. Προώθηση προϊόντων Π.Ο.Π. (ΠΟΠ Ελαιόλαδο Ζακύνθου, Άγιος Ματθαίος Κέρκυρας, Κεφαλονιά )
4β. Αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου
4γ. Εκσυγχρονισμός των ελαιοτριβείων και των μονάδων επεξεργασίας - επέκταση δραστηριοτήτων σε νέα προϊόντα (π.χ. πάστα ελιάς, γεμιστές ελιές)
5. Αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων των ελαιουργείων
5α. Αξιοποίηση των υποπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας (ελαιοπυρήνας – λιόζουμα – κλαριά)
5β. Μείωση της ελεύθερης διάθεσης λιόζουμων στη φύση
Τρόπος
Τυποποίηση του παραγόμενου ελαιολάδου και πιστοποίηση ελαιοτριβείων – τυποποίηση και προώθηση των επιτραπέζιων ελιών
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση μιας ομάδας παραγωγών σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές της
2. Ενέργειες προώθησης του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών από την ομάδα παραγωγών της Περιφέρειας, ενταγμένη στα πλαίσια της αντίστοιχης διεπαγγελματικής οργάνωσης για το προϊόν σε εθνικό επίπεδο
3. Αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα. Ένα σε κάθε Περιφέρεια ενταγμένο στο Εθνικό Σήμα με τοπικές αναφορές (π.χ. Ελληνικό Προϊόν – Ελαιόλαδο Ιονίων Νήσων – Περιοχή ή Τόπος ή Εμπορική Ονομασία)
4. Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
5. Αξιοποίηση των γεωπόνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην πιστοποίηση και την παρακολούθηση – μείωση του κόστους πιστοποίησης για τον παραγωγό
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Στάγδην άρδευση των ελαιώνων
· Μηχανήματα συλλογής ελαιόκαρπου
· Συλλογική έκθλιψη
· Συλλογική αποθήκευση
· Συλλογική εμπορία
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις σε:
· Μετατροπή ελαιοτριβείων σε διφασικά
· Μορφές αξιοποίησης της βιομάζας – υπολοίπων της ελαιοκομικής δραστηριότητας
· Τυποποιητικές μονάδες μεγάλης κλίμακας (2 έως 3) με συνεργασία των υπαρχόντων ή ίδρυση νέων
ΑΜΠΕΛΙ
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Αναδιάρθρωση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου με βάση την εγχώρια και διεθνή ζήτηση, την αντοχή σε ασθένειες και την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας
1β. Επέκταση της καλλιέργειας επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου με μεγάλη εμπορική αξία για κάλυψη της αγοράς
1γ. Ενίσχυση των εξαγωγών σταφίδας
2. Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής και μεταποίησης
2α. Προώθηση βιολογικής καλλιέργειας αμπέλου
2β. Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO)
3. Ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων και γηγενών ποικιλιών
3α. Προώθηση των τοπικών οίνων μέσω του τουρισμού (π.χ. «Δρόμοι κρασιού», αγροτουρισμός, επισκέψιμα οινοποιεία)
3β. Προώθηση οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ και τοπικών οίνων (Οίνοι ΠΟΠ Ρόμπολα, Μοσχάτο, Μαυροδάφνη, ΠΓΕ Μαντζαβινάτα, Μεταξάτα, Πλαγιές Αίνου, Λευκάδας, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Χαλικούνα)
3γ. Προώθηση επώνυμων ελληνικών κρασιών στην παγκόσμια αγορά και σύνδεσή τους με την ελληνική κουλτούρα και τη μεσογειακή διατροφή
3δ. Προώθηση της ΠΟΠ σταφίδας Ζακύνθου
4. Εκσυγχρονισμός και πιστοποίηση μονάδων οινοποίησης
Τρόπος:
Εκπαίδευση και κατάρτιση παραγωγών σε θέματα καλλιέργειας και οινοποιίας - Προώθηση των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό – Επενδύσεις για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων, τη διασύνδεση με τον αγροτουρισμό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Ελεγχόμενες εκριζώσεις με βάση συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια (π.χ. αμπελώνες ακατάλληλοι για την παραγωγή ποιοτικών οίνων)
2. Παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ)
3. Σύσταση μιας Ομάδας Παραγωγών - συνεταιρισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής καλλιέργειας αμπελιού
4. Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
5. Πιστοποίηση οινοποιείων με πρότυπα διαχείρισης ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης
6. Πιστοποίηση σταφίδας ως ΠΟΠ με ενιαίο εμπορικό σήμα
7. Ενέργειες προώθησης των οίνων από γηγενείς ποικιλίες και των επιτραπέζιων σταφυλιών από την/τις ομάδα/ες παραγωγών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Συλλογική απόκτηση ή παραγωγή πιστοποιημένου φυτωριακού υλικού
· Συλλογική εμπορία
· Συλλογική μεταποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
(πχ. τομάτα, καρπούζι, πεπόνι, λάχανο, μαρούλι, πατάτα, πιπεριές, ραδίκι, σκόρδο, κρεμμύδι, φράουλα, κουνουπίδι, κολοκυθάκι και φασολάκι)
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Επέκταση υφιστάμενων καλλιεργειών με σκοπό την κάλυψη των τοπικών αναγκών ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο και τη μείωση του υψηλού κόστους μεταφοράς των προϊόντων από άλλες περιοχές της χώρας
1β. Υιοθέτηση νέων τεχνικών με στόχο τη μείωση των εισροών (π.χ. νερό) και του κόστους παραγωγής που εμφανίζεται αυξημένο λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου και των κλιματικών συνθηκών
2. Ανάδειξη τοπικών και παραδοσιακών ειδών και ποικιλιών
2α. Προώθηση τοπικών προϊόντων στις αγορές της χώρας αλλά και του εξωτερικού (π.χ. τομάτα, πατάτα)
2β. Διατήρηση, βελτίωση και διάδοση γηγενών ποικιλιών
3. Βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων
3α. Πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων με στόχο την πώλησή τους σε μεγάλες τουριστικές μονάδες
4. Επέκταση των δραστηριοτήτων τυποποίησης / συσκευασίας
4α. Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υπαρχόντων τυποποιητηρίων και συσκευαστηρίων
5. Εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη διατήρηση και τη μετασυλλεκτική συντήρηση των παραγόμενων προϊόντων (π.χ. θάλαμοι-ψυγεία)
6. Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
6α. Προώθηση της βιολογικής παραγωγής και της ολοκληρωμένης διαχείρισης
Τρόπος:
Ενίσχυση της παραγωγής κηπευτικών και της θερμοκηπιακής δραστηριότητας με στόχο την κάλυψη των τοπικών αναγκών-Διασύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό - Επενδύσεις στην τυποποίηση / μεταποίηση
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση ομάδων παραγωγών σε τοπικό επίπεδο με σκοπό την επίτευξη των παραπάνω στόχων
2. Ενέργειες προώθησης των κηπευτικών από τις ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κυρίως μέσω του τουρισμού
3. Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων, καθορισμός κανόνων μετασυλλεκτικών χειρισμών
4. Αξιοποίηση των γεωπόνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην πιστοποίηση και την παρακολούθηση – μείωση του κόστους πιστοποίησης για τον παραγωγό
5. Χρηματοδότηση έρευνας του Εθνικού Οργανισμού Αγροτικής Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης για τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών
6. Επένδυση ομάδων παραγωγών στην μεταποίηση και τυποποίηση των παραγόμενων ειδών
7. Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Συλλογική αποθήκευση / εγκατάσταση ψυγείων
· Συλλογική εμπορία-προώθηση
· Συλλογική τυποποίηση-μεταποίηση
· Εκσυγχρονισμός και εγκατάσταση μικρών μονάδων επεξεργασίας κηπευτικών προϊόντων
· Ενίσχυση της θερμοκηπιακής δραστηριότητας
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις
ΟΣΠΡΙΑ
(με έμφαση στη φακή και το λαθούρι)
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Διερεύνηση των δυνατοτήτων μείωσης του κόστους παραγωγής
1β. Επέκταση της καλλιέργειας για δημιουργία κρίσιμης μάζας παραγωγής
2. Διατήρηση και ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ειδών και ποικιλιών
2α. Διατήρηση, βελτίωση και διάδοση γηγενών ποικιλιών
2β. Προώθηση των τοπικών προϊόντων και ένταξή τους στο μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ (π.χ. Φακής του οροπεδίου Εγκλουβή στη Λευκάδα)
3. Προώθηση-προβολή των τοπικών οσπρίων – βελτίωση της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας
4. Διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων
4α. Επεξεργασία, τυποποίηση και συσκευασία παραγόμενων προϊόντων για αποφυγή νοθείας
4β. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας, υψηλών προδιαγραφών και ασφάλειας του τελικού προϊόντος
Τρόπος:
Έρευνα για τις δυνατότητες μείωσης του κόστους παραγωγής και την αύξηση των αποδόσεων- Εκπαίδευση και κατάρτιση παραγωγών σε τεχνικές μείωσης κόστους – Τυποποίηση και προώθηση των παραγόμενων προϊόντων
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση ομάδων παραγωγών σε τοπικό επίπεδο με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2. Συλλογική προώθηση και εμπορία των παραγόμενων τοπικών προϊόντων μέσω της ομάδας παραγωγών
3. Συστηματικός έλεγχος για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγόμενων προϊόντων
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Συλλογική αποθήκευση
· Συλλογική εμπορία
· Συλλογική επεξεργασία-τυποποίηση-συσκευασία
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας για την ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων και τη διαχρονική κλιμάκωση της παραγωγής, με τη χρήση υπερόψιμων και υπερπρώιμων ποικιλιών
1β. Προώθηση κατάλληλων ποικιλιών με στόχο την κάλυψη των μεγάλων αναγκών της καλοκαιρινής περιόδου, ειδικά στα λεμόνια
1γ. Αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ. πυκνότητα φύτευσης, αύξηση του μέσου μεγέθους των εκμεταλλεύσεων)
2. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος
3. Προώθηση και ανάδειξη τοπικών ειδών και ποικιλιών (π.χ. Κουμ Κουάτ Κέρκυρας)
4. Δημιουργία επισκέψιμων δενδρώνων με ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών – ανάπτυξη του αγροτουρισμού
5. Επέκταση των δραστηριοτήτων μεταποίησης (παρασκευή χυμών, αναψυκτικών και ποτών)
6. Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων καλλιέργειας με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής
6α. Επέκταση των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας-μείωση εισροών
Τρόπος:
Αναδιάρθρωση καλλιεργειών - Βελτίωση συνθηκών εμπορίας των παραγόμενων προϊόντων – Προώθηση προϊόντων μέσω του τουρισμού
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Δραστηριοποίηση των παραγωγών εσπεριδοειδών μέσα από Οργανώσεις Παραγωγών οι οποίες ασχολούνται με θέματα που αφορούν την παραγωγή και την εμπορία των προϊόντων των μελών τους
2. Ενέργειες προώθησης των εσπεριδοειδών από την/τις Οργανώσεις Παραγωγών της Περιφέρειας, ενταγμένη στο πλαίσιο της αντίστοιχης διεπαγγελματικής οργάνωσης για το προϊόν σε εθνικό επίπεδο
3. Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών και γεωτεχνικών σε θέματα κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής, πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
4. Συνεχής έλεγχος τήρησης των προδιαγραφών συγκομιδής και εμπορίας
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Βελτίωση δενδρώνων
· Υιοθέτηση τεχνικών εξοικονόμησης εισροών
· Αναδιαρθρώσεις
2. Συλλογική αποθήκευση, μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΦΥΤΑ
(π.χ. καρποί όπως κριθάρι, αραβόσιτος, και σανοδοτικά όπως μηδική, βίκος και τριφύλλι)
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Επέκταση των καλλιεργειών με στόχο την κάλυψη των τοπικών αναγκών της Περιφέρειας και μείωση του κόστους παραγωγής ζωικών προϊόντων
2. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας και ασφάλειας του τελικού προϊόντος
2α. Παραγωγή με μεθόδους ολοκληρωμένης διαχείρισης και βιολογικής γεωργίας
Τρόπος:
Ποιοτική και ποσοτική διασύνδεση του παραγόμενου προϊόντος με την κτηνοτροφία
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση ομάδων παραγωγών σε τοπικό επίπεδο με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2. Έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων ζωοτροφών
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Συλλογική αποθήκευση
· Συλλογική εμπορία
· Συλλογική μεταποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις
Β. ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού και βελτίωση/εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου (πρόβατο Κεφαλονιάς και Ζακύνθου)
1β. Βελτίωση των συνθηκών εκτροφής - Εφαρμογή προτύπου ποιότητας σχετικά με τις συνθήκες εκτροφής
1γ. Προστασία της ντόπιας παραγωγής, με τη χρησιμοποίηση των ντόπιων ζωοτροφών (στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό) και την υιοθέτηση του παραδοσιακού τρόπου τυροκόμησης
1δ. Ενίσχυση μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας που επιτρέπει την τυροκόμηση από μη παστεριωμένο γάλα από μικρά, παραδοσιακά τυροκομεία και από του ιδίους τους κτηνοτρόφους τυροκόμους
1ε. Ίδρυση και πιστοποίηση σφαγείων ώστε να τηρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2. Κάλυψη των τοπικών αναγκών και των αναγκών του τουρισμού σε αιγοπρόβειο κρέας
3. Εξασφάλιση επάρκειας ζωοτροφών ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες
3α. Μείωση του προβλήματος της υπερβόσκησης, ειδικά στην περίπτωση της αιγοτροφίας
3β. Περιορισμός της εξάρτησης σε ζωοτροφές από την Ηπειρωτική Ελλάδα
3γ. Μείωση του κόστους παραγωγής με χρήση ισόρροπου σιτηρεσίου
4. Επέκταση των φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων εκτροφής με πιστοποιημένα συστήματα παραγωγής και στόχο την αειφορική παραγωγή και τη διατήρηση του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου
4α. Επέκταση των βιολογικών εκτροφών
4β. Φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση αποβλήτων
4γ. Αξιοποίηση των γεωπόνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την πιστοποίηση και την παρακολούθηση – μείωση του κόστους πιστοποίησης για τον παραγωγό
4δ. Υιοθέτηση των περιφερειακών και τοπικών σημάτων βιολογικής κτηνοτροφίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης. Παροχή της υπηρεσίας από τους γεωπόνους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
5. Προώθηση παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων (π.χ. Φέτα) εντός και εκτός συνόρων
5α. Ενημέρωση καταναλωτικού κοινού για τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα των τοπικών προϊόντων
5β. Ενίσχυση του αγροτουρισμού/οικοτουρισμού και διασύνδεσή του με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (π.χ. Διδακτικές φάρμες)
5γ. Εξασφάλιση των αδειών τυροκομείων και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με τη διαδικασία «One-stop-shop»
5δ. Προσαρμογή της διαδικασίας παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων σε ευρύτερη κλίμακα
5ε. Δημιουργία προτύπου αιγοπρόβειου κρέατος – Σήμανση παραγόμενων προϊόντων (π.χ. προϊόν νησιωτικής γεωργίας)
6. Καθορισμός προϋποθέσεων και κανόνων για την ανάπτυξη της ντόπιας κτηνοτροφίας
6α. Χωροταξικός σχεδιασμός χρήσεων γης
6β. Δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών
6γ. Ορθολογική χρήση και αναβάθμιση βοσκοτόπων
6δ. Ανάπτυξη δημοτικού συστήματος διαχείρισης βοσκοτόπων
Τρόπος:
Ιχνηλασιμότητα, τυποποίηση και πιστοποίηση για την εξασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων- Έρευνα για την αξιοποίηση του ντόπιου γενετικού υλικού και τη βελτίωσή του – Αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερβόσκησης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση ομάδων παραγωγών σε τοπικό επίπεδο με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές τους
2. Ενέργειες προώθησης των προϊόντων από ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
3. Αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα. Ένα σε κάθε Περιφέρεια ενταγμένο στο Εθνικό Σήμα με τοπικές αναφορές (Ελληνικό Προϊόν – Παραδοσιακά Προϊόντα Ζωικής Προέλευσης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Περιοχή ή Τόπος ή Εμπορική ονομασία)
4. Έρευνα και εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων
5. Παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των τυροκομείων
6. Χρηματοδότηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης για την αύξηση των αποδόσεων σε πρόβειο και αίγειο γάλα
7. Παροχή ενισχύσεων για ανάπτυξη και των εκσυγχρονισμό μικρών μεταποιητικών μονάδων (π.χ. τυροκομεία, μικρές μονάδες επεξεργασίας κρέατος, κλπ)
8. Εκπαίδευση παραγωγών για εφαρμογή πρακτικών υγιεινής
9. Δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων πώλησης τοπικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές (π.χ. Αθήνα)
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Συλλογική διαχείριση των εκτροφών
· Συλλογική εμπορία
· Συλλογική μεταποίηση
2. Βελτίωση του εξοπλισμού και των κτιριακών εγκαταστάσεων των υπαρχόντων τυροκομείων
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης
1α. Βελτίωση του μελισσοσμήνους και των συνθηκών παραγωγής μελιού και λοιπών προϊόντων μελισσοκομίας
1β. Αντικατάσταση παλαιών κυψελών και βελτίωση της παραγωγικότητας με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής
1γ. Στήριξη της βασιλοτροφίας και της παραγωγής βασιλικού πολτού, γύρης, πρόπολης και κεριού, με στόχο την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών
2. Βελτίωση ποιότητας, τυποποίησης και εμπορίας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων
3. Διατήρηση και βελτίωση της μελισσοχλωρίδας
4. Βελτίωση των συνθηκών εμπορίας και προώθησης μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων
4α. Προώθηση των τοπικών προϊόντων (μέλι, γύρη, πρόπολη, κερί) και ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους
4β. Ανάδειξη του μελιού από εσπεριδοειδή και του ελατόμελου
4γ. Κατοχύρωση του παραγόμενου μελιού ως προϊόν ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
4δ. Προώθηση του τυποποιημένου μελιού και στις αγορές του εξωτερικού
Τρόπος:
Αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων τυποποιημένου μελιού – πιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος - Έρευνα για τη βελτίωση του μελισσοσμήνους με επιλογή ντόπιων βασιλισσών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση ομάδων μελισσοκόμων και μελισσοκομικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με σκοπό την επίτευξη των παραπάνω στόχων. Σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης με τους παραπάνω στόχους στις δραστηριότητές της
2. Ενέργειες προώθησης των μελισσοκομικών προϊόντων και προβολής των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών αυτών από τις ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
3. Έρευνα και εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων
4. Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών σε θέματα πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Μελισσοκομικά εργαλεία και νέες τεχνολογίες
· Συλλογική εμπορία
· Συλλογική μεταποίηση/τυποποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις
ΑΛΙΕΙΑ / ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση υφιστάμενης κατάστασης
1α. Ενίσχυση της επαγγελματικής αλιείας και δημιουργία κατάλληλων υποδομών
1β. Ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών
1γ. Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευτικών αποθεμάτων
2. Υιοθέτηση καινοτομιών στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας
2α. Καλλιέργεια νέων εμπορικών ειδών (π.χ. βιολογικών προϊόντων)
2β. Μονάδες εντατικής καλλιέργειας στην ανοιχτή θάλασσα προς αποσυμφόρηση των παράκτιων περιοχών
2γ. Καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών (π.χ. φύκια) για παρασκευή λιπασμάτων και φαρμακευτικών προϊόντων
2δ. Νέες τεχνολογίες συσκευασίας και συντήρησης
3. Ενίσχυση της προώθησης και διαφήμισης καθώς και της δημιουργίας επώνυμων αλιευτικών προϊόντων – Καθιέρωση σήματος ποιότητας
4. Οργάνωση της αγοράς και βελτίωση των συνθηκών εμπορίας των προϊόντων θάλασσας – Επέκταση σε νέες αγορές
5. Εξασφάλιση σταθερής ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος
5α. Ενίσχυση της εφαρμογής προτύπων ποιότητας
6. Εξασφάλιση εγκαταστάσεων συντήρησης των αλιευμάτων σε όλα τα νησιά
Τρόπος:
Έρευνα για τις δυνατότητες παραγωγής καινοτόμων προϊόντων – Προστασία του περιβάλλοντος και της αλιευτικής δραστηριότητας - Εκπαίδευση των παραγωγών/αλιέων σε νέες τεχνικές – Προώθηση επώνυμων προϊόντων στην αγορά
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση συντονιστικού διεπαγγελματικού οργάνου
2. Κατάρτιση και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου αλιευτικής διαχείρισης
3. Ενίσχυση της έρευνας και της χρήσης νέων καινοτομικών τεχνικών και τεχνολογιών
4. Σύνταξη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εντατικοποίηση ελέγχων για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και παρακολούθηση της ποιότητας του νερού
5. Έλεγχος υπεραλίευσης
6. Καθορισμός ζωνών υδατοκαλλιέργειας για τον περιορισμό των συγκρούσεων με την τουριστική δραστηριότητα
7. Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων marketing, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις - Προβολή των προϊόντων αλιείας και των ευεργετικών τους επιδράσεων στην υγεία
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Υποδομές
· Συλλογική προώθηση και εμπορία
· Συλλογική τυποποίηση-μεταποίηση
2. Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων
Γ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
(π.χ. ΠΟΠ Ελαιόλαδο Ζάκυνθος, ΠΟΠ Ελαιόλαδο Άγιος Ματθαίος Κέρκυρας, ΠΓΕ Ελαιόλαδο Κεφαλονιά, ΠΟΠ Σταφίδα Ζακύνθου, ΠΓΕ Κουμ Κουάτ Κέρκυρας, Φακή Εγκλουβή, Αλλαντικό Νούμπουλο Κέρκυρας, Νεροκρέμμυδο Ζακύνθου, Πεπόνι Ζακύνθου, Τομάτα Παξών, Μικρόκαρπη φράουλα Κέρκυρας, Σκόρδο Ερύσσου Κεφαλονιάς, Πεπόνι Ερύσσου Κεφαλονιάς, Οίνοι ΠΓΕ, ΟΠΑΠ και ΟΠΕ)
ΣΤΟΧΟΙ
1. Βελτίωση ποιότητας, τυποποίησης και εμπορίας τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων
1α. Πιστοποίηση προϊόντων
2. Ενέργειες για την προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και σύνδεσή τους με τον αγροτουρισμό
2α. Προώθηση προϊόντων Π.Ο.Π/Π.Γ.Ε. (π.χ. ΠΟΠ ελαιόλαδο Κεφαλονιάς, ΠΟΠ σταφίδα Ζακύνθου, ΠΓΕ Κούμ Κουάτ Κέρκυρας)
2β. Καταχώρηση στο μητρώο Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. νέων προϊόντων (π.χ. φακή Εγκλουβής)
2γ. Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών προϊόντων
2δ. Πιστοποίηση χώρων εστίασης που χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Τρόπος:
Πιστοποίηση/τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων – Προβολή των παραδοσιακών προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
1. Σύσταση Ομάδας Παραγωγών για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και Ομάδας (της ίδιας ή άλλης) για τα παραδοσιακά προϊόντα με τους παραπάνω στόχους
2. Αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα. Ένα σε κάθε Περιφέρεια ενταγμένο στο Εθνικό Σήμα με τοπικές αναφορές (π.χ., Ελληνικό Προϊόν – Παραδοσιακά προϊόντα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Περιοχή ή Τόπος ή Εμπορική Ονομασία)
3. Ενέργειες προώθησης των Παραδοσιακών προϊόντων από τις ομάδες παραγωγών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
4. Έρευνα και εργαστηριακός έλεγχος της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων από την παραγωγή ως τον τελικό καταναλωτή
5. Εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων
6. Ενημέρωση και κατάρτιση παραγωγών σε θέματα πιστοποίησης, τυποποίησης και εμπορίας
ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
1. Σχέδια βελτίωσης με επικέντρωση των δράσεων σε:
· Συλλογική εμπορία
· Συλλογική τυποποίηση/μεταποίηση
2. Μεταποίηση με στοχευμένες δράσεις
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Σε κάθε περιφέρεια σημαντικό ρόλο για τη λειτουργικότητα «του καλαθιού» διαδραματίζουν οι οργανωτικές δομές για την υποστήριξη των αγροτικών προϊόντων όπως είναι:
-Αγροδιατροφικές συμπράξεις
-Ομάδες Παραγωγών
-νέες καλλιεργητικές δραστηριότητες
Επίσης ουσιώδης είναι η οργάνωση του κράτους για την υποστήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Παράδειγμα οι γεωπόνοι του Υπουργείου, των δήμων και της Περιφέρειας κατάλογο του οποίου σας στέλνουμε. Κρίνεται αναγκαία η συνεργασία της περιφέρειας και του κράτους κυρίως, μέσω της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι μονάδες υποστήριξης του αγρότη θα είναι οργανωμένες σε κάθε νομό με τέτοιο τρόπο ώστε να απαντούν στο ερώτημα κάθε επαγγελματία αγρότη ή κατοίκου της υπαίθρου «τι να καλλιεργήσω». Οι μονάδες αυτές θα έχουν αποκλειστικό έργο την υποστήριξη της παραγωγικής προσπάθειας κτηνοτρόφων και παραγωγών. Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απαντήσει από κοινού το Υπουργείο και η Περιφέρεια
Άλλα θέματα ζωτικής σημασίας είναι:
● Η επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών με την αξιοποίηση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΥΠΑΑΤ (ΚΕΓΕ-ΔΗΜΗΤΡΑ)
● Η εκπαίδευση λυκειακού χαρακτήρα για μελλοντικούς αγρότες (συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφέρειας για περιεχόμενο σπουδών, χώρους εγκατάστασης κλπ.)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2
Γεωτεχνικό δυναμικό Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γεωπόνοι
Κτηνίατροι
ΚΕΠΠΥΕΛ
8
0
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
0
1
Σύνολο
8
1
Περιφερειακές ενότητες
Ζάκυνθος
2
0
Κέρκυρα
8
0
Λευκάδα
1
0
Κεφαλλονιά & Ιθάκη
3
0
Σύνολο
14
0
Γενικό σύνολο
22
1
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3
Αγροδιατροφικές Συμπράξεις της Περιφέρειας
1. Με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας μπορούν να συστήνονται αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με σκοπό:
Α) Την ανάδειξη προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της κάθε Περιφέρειας.
Β) Την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των «καλαθιών της περιφέρειας».
Οι εταιρείες του άρθρου αυτού φέρουν επωνυμίες στις οποίες περιλαμβάνονται οπωσδήποτε ο όρος «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», συνοδευόμενος από το όνομα της οικείας Περιφέρειας. Σε νησιά, η πρωτοβουλία ίδρυσης μπορεί να ανήκει στον αντίστοιχο Δήμο, οπότε στην επωνυμία της αντίστοιχης εταιρείας, μετά τον όρο «Αγροδιατροφική Σύμπραξη», αναφέρεται το όνομα της νήσου.
2. Για την ίδρυση των εταιρειών του άρθρου αυτού μπορούν να συμπράττουν:
Α) Οι Δήμοι της οικείας κάθε φορά Περιφέρειας.
Β) Οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.
Γ) Φορείς της βιομηχανίας και του εμπορίου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην οικεία Περιφέρεια και στο χώρο των διατροφικών αγροτικών προϊόντων.
Δ) Φορείς του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών της περιφέρειας.
Ε) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία εδρεύουν στην οικεία περιφέρεια ή δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία σχετικά με το σχετικό κάθε φορά «καλάθι της περιφέρειας».
3. Το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, να χρηματοδοτεί Αγροδιατροφικές Συμπράξεις της Περιφέρειας που υποβάλουν σχετικό αίτημα, με σκοπό την ενίσχυση του έργου τους.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4
Κατηγοριοποίηση των προτεινόμενων προϊόντων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με βάση τον προσανατολισμό τους στην αγορά
Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό
Παραδοσιακά προϊόντα
Προϊόντα για επάρκεια
εγχώριας αγοράς
· Ελαιόλαδο, ελιές
· Οίνος/σταφίδα
· Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας
· Φακή Εγκλουβής
· Κουμ Κουάτ
· Προϊόντα Αλιείας
· Νούμπουλο (Αλλαντικό Κέρκυρας)
· Μέλι
· Σταφίδα Ζακύνθου
· Φακή Εγκλουβή
· Κηπευτικά
· Όσπρια
· Εσπεριδοειδή
· Κτηνοτροφικά φυτά
· Αιγοπρόβειο γάλα και κρέας
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Πίνακας 1. Εισαγωγές & εξαγωγές προϊόντων φυτικής παραγωγής που παράγονται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά αύξουσα σειρά αξίας Εμπορικού Ισοζυγίου (Έτος 2008)
Προϊόν
Εισαγωγές
Εξαγωγές
Εμπορικό Ισοζύγιο
Αξία (χιλ. €)
Ποσότητα (τόνοι)
Αξία (χιλ. €)
Ποσότητα (τόνοι)
Αξία (χιλ. €)
Ποσότητα (τόνοι)
Σόγια (Κουκιά)
129.683,4
340.471,3
692,8
1.023,5
-128.990,6
-339.447,7
Αραβόσιτος (ανάλεστος & άλευρα)
129.869,2
10.484,3
-119.384,9
Πατάτες
58.435,6
142.328,3
7.529,1
25.276,1
-50.906,4
-117.052,2
Λεμόνια & γλυκολέμονα
49.278,9
52.153,0
3.467,9
4.381,7
-45.811,0
-47.771,3
Κριθάρι (ανάλεστο)
45.424,5
194.217,0
431,1
938,5
-44.993,4
-193.278,5
Μήλα (και χυμοί μήλων)
33.172,4
11.967,3
-21.205,2
Φασόλια
18.387,7
17.587,7
661,4
456,3
-17.726,3
-17.131,4
Αμύγδαλα
30.893,4
9.586,3
13.931,8
3.870,5
-16.961,6
-5.715,8
Αχλάδια
20.720,4
21.277,6
5.109,9
6.296,0
-15.610,5
-14.981,6
Καρύδια
19.382,8
4.279,9
3.887,4
943,3
-15.495,4
-3.336,6
Τομάτα Νωπή
15.291,2
15.736,7
1.944,8
4.162,5
-13.346,4
-11.574,2
Φακή
8.341,6
11.927,9
201,3
226,4
-8.140,2
-11.701,5
Σκόρδα, Πράσα κτλ.
4.627,1
4.385,9
880,4
1.006,6
-3.746,8
-3.379,3
Ρεβίθια
3.756,7
4.287,2
61,7
37,5
-3.695,0
-4.249,7
Βρώμη (ανάλεστη)
3.160,2
14.816,9
57,2
235,6
-3.103,0
-14.581,3
Κράμβες
3.594,1
4.641,4
516,1
1.303,2
-3.078,1
-3.338,2
Κουκιά και Λαθούρια
1.137,6
1.925,5
47,4
42,7
-1.090,2
-1.882,8
Μπιζέλια
918,5
1.595,7
3,6
2,1
-914,9
-1.593,6
Χυμός Τομάτας
795,9
1.167,4
25,2
27,9
-770,6
-1.139,5
Λοιπά Βρώσιμα Όσπρια
264,3
584,2
1,9
1,1
-262,4
-583,1
Σίκαλη
21,9
34,7
0,0
-21,9
-34,7
Σιτάλευρα
10.135,9
19.966,5
11.711,2
21.382,0
1.575,3
1.415,4
Mανταρίνια, Κλεμαντίνες & παρόμ. υβριδ. Εσπεριδ.
3.143,0
15.165,3
12.022,4
Οίνοι
41.664,6
55.640,5
13.975,9
Λοιπά Λαχανικά
86.909,6
111.747,4
24.837,8
Σταφίδα
5.650,3
6.499
31.017
19.906,5
25.366,7
13.407,1
Καρπούζια & Πεπόνια
3.318,6
4.616,9
30.968,0
130.354,3
27.649,4
125.737,4
Άλλο Ελαιόλαδο
3.837,3
1.288,6
38.494,8
25.383,5
34.657,5
24.095,0
Σιτάρι Σκληρό (ανάλεστο)
20.613,3
45.089,3
91.910,8
268.363,6
71.297,5
223.274,3
Πορτοκάλια (και χυμοί)
31.012,6
102.916,5
71.903,9
Σταφύλια Νωπά
6.974,8
5.603,8
106.236,8
75.697,3
99.262,0
70.093,5
Ελιές Επιτραπέζιες
6.570,9
4,8
218.649,5
93,1
212.078,6
88,3
Παρθένο Ελαιόλαδο
3.884,3
1.528,0
220.050,2
70.657,9
216.166,0
69.129,9
Βερίκοκα, Κεράσια, Ροδάκινα
5.260,8
3.257,5
240.738,7
291.173,6
235.477,9
287.916,1
Πίνακας 2. Εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων ζωικής παραγωγής που παράγονται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά αύξουσα σειρά αξίας Εμπορικού Ισοζυγίου (Έτος 2008)
Προϊόν
Εισαγωγές
Εξαγωγές
Εμπορικό Ισοζύγιο
Αξία (χιλ. €)
Αξία (χιλ. €)
Αξία (χιλ. €)
Βόειο κρέας
432.867,5
7.257,7
-425.609,8
Χοιρινό κρέας
378.869,9
6.982,0
-371.887,9
Γάλα και γαλακτοκομικά (εκτός από βούτυρο, τυρί)
349.983,3
72.900,1
-277.083,2
Τυριά
406.394,6
198.329,1
-208.065,6
Κρέας πουλερικών
138.146,0
14.272,1
-123.874,0
Ζώντα Βοοειδή
52.856,0
37,7
-52.818,3
Βούτυρο
33.782,1
903,0
-32.879,1
Αιγοπρόβειο κρέας
42.143,3
12.631,6
-29.511,6
Ζώντα Αιγοειδή
19.303,5
68,8
-19.234,6
Αυγά πτηνών
17.503,9
2.412,1
-15.091,8
Ζώντα Πουλερικά
5.749,9
2.465,5
-3.284,4
Ζώντα Χοιροειδή
3.093,6
2.584,5
-509,1
Ψάρια και παρασκευάσματα αυτών, Οστρακοειδή και Μαλακόστρακα
316.153,4
441.136,3
124.982,9