ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012




 
      2ο  ΣΥΣΤΗΜΑ  
Ενημερωτικό δελτίο    ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ  AΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Έτος  Β΄    Τεύχος  11ο
Τα Λυκόπουλα,  οι  Ναυτοπρόσκοποι,
  οι  Βαθμοφόροι   και  τα   Μέλη  της
 Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης
ΣΑΣ  ΕΥΧΟΝΤΑΙ  ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ
 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
¾ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
¾ ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ
¾ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ
Διεύθυνση αλληλογραφίας :
Στέλιος Ρετσίλας
Λεωφόρος Βεργωτή 24 & Ιθάκης
28100 Αργοστόλι - Κεφαλονιά
Email: retsilas41@yahoo.gr

ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Αγαπητοί μου,
Καταρχήν σας εύχομαι Καλές Γιορτές, Υγεία, Ευτυχία και ο Νέος χρόνος να εκπληρώσει κάθε επιθυμία σας.
Το 2011 εκτός από το ότι είναι ο πρώτος χρόνος της νέας εκατονταετηρίδας του Ελληνικού Προσκοπισμού, έχει και ένα άλλο προσκοπικό γεγονός.
Γιορτάζουμε τα ογδόντα χρόνια του Ελληνικού Λυκοπουλισμού, μια εξίσου σημαντική επέτειος για τον Ελληνικό Προσκοπισμό.
Γι΄ αυτό, το τεύχος είναι αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός.
Με Ναυτοπροσκοπικούς χαιρετισμούς
ΝΑΥΤΙΛΟΣ
ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ

Όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1931, έδιναν την υπόσχεση τους τα πρώτα Λυκόπουλα της Ελλάδας, κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξη και την πρόοδο που θα είχε η κίνηση αυτή στην πατρίδα μας.
Εκείνη την ημέρα άρχισε να γράφεται η ιστορία των Λυκοπούλων στην Ελλάδα.
Πρώτη σελίδα της, το γεγονός της Υπόσχεσης και τα ονόματα των πρώτων παιδιών, Λυκόπουλων καθώς και των πρωτεργατών της κίνησης.
Λυκόπουλα: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΙΤΣΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΜΠΕΛΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΜΙΜΗΣ
ΠΕΡΣΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Γερόλυκοι : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ Αρχηγός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ Υπαρχηγός
Αυτοί αποτέλεσαν την πρώτη Αγέλη Λυκοπούλων της Ελλάδας, η οποία λειτούργησε μέσα στο Σύστημα της 3ης Ομάδας Προσκόπων της Αθήνας.
Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά, κάνοντας ένα νοερό ταξίδι στο παρελθόν, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, το πρώτο που θα διαπιστώσουμε είναι ότι για να φτάσουμε σε εκείνη την ημέρα, υπήρξε προϊστορία.
Μια προϊστορία που άρχισε το 1916, στην Αγγλία, όταν ο ιδρυτής του Προσκοπισμού, Λόρδος Μπέϊντεν Πάουελ, επισημοποιεί τον κλάδο των Λυκοπούλων και εκδίδει ένα εγχειρίδιο για τα Λυκόπουλα.
Περνά από τις Ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου, που το 1922 ιδρύουν την πρώτη Αγέλη Λυκοπούλων, με αρχηγό τον ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ.
Αυτός θα ετοιμάσει μια σημαντική υποδομή για την ίδρυση των Λυκοπούλων και στην Ελλάδα και θα είναι ένας από τους θεμελιωτές της κίνησης στην πατρίδα μας.
Μετά την επιτυχία της πρώτης Αγέλης, δημιουργούνται γρήγορα και άλλες.
Ενώ στην Αίγυπτο ο Λυκοπουλισμός αναπτύσσεται ραγδαία, στην Ελλάδα για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε το θέμα των μικρών παιδιών που ήθελαν να γίνουν πρόσκοποι, το 1918, από τον θεμελιωτή του Ελληνικού Προσκοπισμού Κωνσταντίνο Μελά ( Κοκό ).
Ο Αρχηγός της 3ης Ομάδας Ναυτοπροσκόπων Αθηνών, Μάρκος Μίνδλερ, δημιουργεί και μια Ομάδα Μαθητευομένων, όπως λέγονταν στην αρχή τα Λυκόπουλα, που έδωσαν την Υπόσχεση τους τον Γενάρη του 1919.
Την ίδια χρονιά στην 9η Ομάδα Προσκόπων Αθηνών, ιδρύεται Ομάδα Μαθητευομένων και λίγο αργότερα η κίνηση επεκτείνεται και στην 7η Ομάδα Αθηνών.
Η προσπάθεια αυτή δεν είχε την αναμενόμενη συνέχεια και το 1922 οι Ομάδες των Μαθητευομένων συγχωνεύτηκαν με τις Ομάδες των Προσκόπων.
Στην Κέρκυρα, ο Άγγελος Λουράνος και ο Σπύρος Μπάνος, το 1928, ιδρύουν μια Ομάδα για παιδιά μικρότερης ηλικίας των προσκόπων και την ονομάζουν Αγέλη Λυκιδέων.
Το πραγματικό έναυσμα για την ίδρυση του λυκοπουλισμού δόθηκε από τον Κ. Δοξιάδη, το1929.
Και φθάνουμε στον Δεκέμβρη του 1931 που αρχίζει η ιστορία, όπως προείπαμε.
Το 1933 λειτουργεί στο χώρο του Κολεγίου Αθηνών η 21η Αγέλη Λυκοπούλων με τους Μικέ Ρουμπέση και Δημήτρη Αλεξάτο.
Από αυτούς τους δυο δημιουργούνται η 17η και η 9η Αγέλες. Την αρχηγεία της 9ης αναλαμβάνει ο Τηλέμαχος Γκαζιάνης, ένας ακόμα αξιόλογος Βαθμοφόρος και πρωτεργάτης της προσκοπικής κίνησης.
Ένα χρόνο αργότερα μια νέα Αγέλη βρίσκεται σε λειτουργία, η 7η Αγέλη Αθηνών με αρχηγό των Δώρο Οικονόμου.
Σε λίγο, νέες Αγέλες ξεπετάγονται η 6η, η 14η, η 27η και άλλες, ενώ οι πρώτες Αγέλες δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Καβάλα και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.
Μεγάλη ώθηση στην κίνηση έδωσε η παρουσία στην Αθήνα των πρωτεργατών της Λυκοπουλικής κίνησης από την Αίγυπτο.
Η κίνηση έχει πάρει διαστάσεις και αυξάνεται συνεχώς. Ο πρώτος Οργανισμός των Λυκοπούλων, το 1936, σηματοδοτεί και τυπικά την λειτουργία του κλάδου. Αυτός μαζί με το βοήθημα του Δήμου Σολομωνίδη,
« Η Αγέλη και οι Βαθμοφόροι της », το 1937, έβαλαν μια τάξη στην κίνηση. Καθόρισαν τη στολή, το χαιρετισμό, το πρόγραμμα, τις γνώσεις, την πρόοδο κ.λπ. των Λυκοπούλων.
Η ανοδική πορεία διακόπτεται, το 1938, από τον Μεταξά. Η αναστολή της λειτουργίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της Κατοχής.
Το ίδιο διάστημα οι Αγέλες των Ελληνικών Κοινοτήτων του εξωτερικού εξακολουθούν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται.
Ο πόλεμος τελειώνει, τον Οκτώβρη του 1944 και βρίσκει το Σ.Ε.Π. έτοιμο. Ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Η αναδιοργάνωση ολοκληρώνεται με γρήγορους ρυθμούς και η λειτουργία των Αγελών επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς ενώ παρουσιάζεται αύξηση των τμημάτων και της δύναμης των.
Το Βιβλίο των Λυκοπούλων που κυκλοφορεί το 1952 γίνεται βασικό Λυκοπουλικό βοήθημα για όλη την δεκαετία του 1952.
Την ίδια χρονιά γιορτάζεται η ενηλικίωση του Λυκοπουλισμού στην πατρίδα μας.
Τα Λυκόπουλα της Αττικής, 750 τον αριθμό, στις 11 Μαΐου, συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Άγιου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη για την Δοξολογία.
Μετά την εκκλησία πήγαν στον εθνικό κήπο όπου έκαναν την συγκέντρωση τους όλα μαζί.
Η επέκταση του προσκοπικού προγράμματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες έδωσε την ευκαιρία στον Λυκοπουλισμό να δημιουργήσει Αγέλες και για αυτά τα παιδιά.
Στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας, στο Ίδρυμα Κωφάλαλων Αμπελοκήπων και Πάτρας, στο Παιδικό Νοσοκομείο της Βούλας, στο ΠΙΚΠΑ Βούλας, σε Αναμορφωτικά και Σωφρονιστικά Καταστήματα κ.λπ.
Πρωτοπόρες σε αυτή την κίνηση η Αγγελική Ρουμπέση, και η Πόλυ Σκυριανίδου .
Η δεκαετία του ΄60 χαρακτηρίστηκε από το κορυφαίο γεγονός, του 11ου Παγκοσμίου Τζάμπορη στον Μαραθώνα, το 1963.
Από το 1977, λειτουργούν και οι πρώτες πειραματικές μεικτές Αγέλες, αγοριών και κοριτσιών. Τα συμπεράσματα από την λειτουργία αυτών των Μεικτών Πειραματικών Αγελών, αξιοποιήθηκαν και συμπεριλήφθησαν στον Νέο Κανονισμό του Κλάδου.
Ο Λυκοπουλισμός γιορτάζει το ΧΡΥΣΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ του το 1981, και γίνεται η επόμενη αναθεώρηση του Οργανισμού. Μαζί με τον αναθεωρημένο οργανισμό κυκλοφορεί και ένα νέο βιβλίο, το
« ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ», που επιμελήθηκε ο Κάρολος Κανέτης.
Ακολουθεί σειρά βοηθημάτων που θα συνδράμουν ουσιαστικά στο έργο των Βαθμοφόρων των Λυκοπούλων.
Η επέτειος των 65 χρόνων το 1966, βρίσκει την κίνηση σε πλήρη ανάπτυξη και δραστηριότητα.
Και πέντε χρόνια αργότερα, το 2001, η επέτειος των 70 χρόνων, γιορτάζεται με μια ξεχωριστή εκδήλωση, το βράδυ της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου , στο μέγαρο Μπενάκη του Σ.Ε.Π. και μια έκθεση με αξιόλογα
ντοκουμέντα της διαδρομής του κλάδου από το 1932 μέχρι το 2001, στον ίδιο χωρο.
Με την 1η Πανελλήνια Διαδικτυακή Συνάντηση Λυκοπούλων στις 10 Δεκεμβρίου 2006 και την 1η Πανελλήνια Δράση Λυκοπούλων που έγινε στις 31/3/2007 και 1/4/2007, στην Αθήνα, γιορτάστηκαν τα 75 χρόνια του Ελληνικού Λυκοπουλισμού.
Περίπου 3000 Λυκόπουλα από όλη την Ελλάδα έζησαν ένα διήμερο μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα.
Το απόγευμα της πρώτης μέρας, στο κλειστό στάδιο TAE KWON DO, συμμετέχουν με ενθουσιασμό στην έναρξη της δράσης.
Δυο κουμπαράδες, με χρήματα των παιδιών, δόθηκαν ο ένας στο χωριό SOS και ο άλλος στην UNICEF.
Την επόμενη μέρα 200 Λυκόπουλα, επιλεγμένα από αυτά που συμμετείχαν στη δράση, πήγαν στη Παλαιά Βουλή, κάθισαν στα έδρανα των Βουλευτών, άκουσαν τα δικαιώματα των παιδιών και επικύρωσαν μια διακήρυξη από τα παιδιά της Ελλάδας για τα παιδιά του κόσμου.
Την ίδια ώρα τα υπόλοιπα Λυκόπουλα έπαιζαν στον προαύλιο χωρο του Ζαππείου.
Το απόγευμα όλα τα Λυκόπουλα συγκεντρώνονται στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Εκεί, παρουσία φίλων, στο στίβο συμπληρώσαν ένα πάζλ που έγραφε 75 ΧΡΟΝΙΑ.
Η δράση τελείωσε με την ανανέωση της προσκοπικής Υπόσχεσης από τα Λυκόπουλα, τον Γενικό Έφορο κ. Ισίδωρο Κανέτη και τον Έφορο του κλάδου κ. Νεκτάριο Τσεσμελόπουλο.
Η πορεία για τα 80 χρόνια περνά μέσα από την εκατονταετηρίδα του Ελληνικού Προσκοπισμού το 2010. Οι Αγέλες συμμετείχαν σε αυτή την ξεχωριστή και σημαντική επέτειο με διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.
Για τον εορτασμό της επετείου των 80 χρόνων έχουν προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων, σε πόλεις της πατρίδας μας.
Ένα ταξίδι δυο Λυκοπουλικών στολών, της πρώτης του 1931 και της σημερινής, που ξεκινά από το Κάιρο, τιμής ένεκεν για την προσφορά των Ελλήνων Προσκόπων της Αιγύπτου στο Λυκοπουλισμό της Ελλάδας, διέρχεται από όλη την Ελλάδα και τελειώνει στην Αθήνα.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι μια συνάντηση όσων διετέλεσαν Γερόλυκοι, τον Μάρτιο και η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Λυκοπούλων τον Μάιο.

Με την ευχή να συναντηθούμε και σε άλλες επετείους, σας χαιρετώ,

Καλό κυνήγι
Ο Ακέλας





































ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ



Λίγο πριν την ανατολή του Νέου Έτους συνηθίζεται να γίνεται ένας απολογισμός των όσων έγιναν στο χρόνο που φεύγει και ένας προγραμματισμός για το χρόνο που έρχεται.



Για το 2011 μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας χρόνος με θετικό πρόσημο αφού έγιναν όσα είχαν προγραμματισθεί.

Σε αυτό συνέβαλε η παρουσία νέων Βαθμοφόρων, το ποικίλο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, η απρόσκοπτη και εποικοδομητική λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, η συμμετοχή των παιδιών, η εμπιστοσύνη των γονέων, η βοήθεια των φίλων μας και η συνεργασία με φορείς του τόπου.

Ιδιαίτερα πρέπει να επισημάνουμε την συμπαράσταση και την συνεργασία του κ. Διονυσίου Πυλαρινού, Διευθυντή του 6ου Δημοτικού Σχολείου, σε χώρο του οποίου στεγαζόμαστε.



Με αυτές τις προϋποθέσεις είχαμε την δυνατότητα να προγραμματίσουμε για το 2012, ένα πρόγραμμα με στόχους που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Συστήματος και στην άνοδο του προσκοπικού επιπέδου Βαθμοφόρων, Ναυτοπροσκόπων και Λυκοπούλων, ώστε η προσφορά μας να είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική.





ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2012



1. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΙ: Τρεις ανά τμήμα και με προσκοπικές σχολές.

ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΙ: Τρεις ενωμοτίες με γνώσεις

προσκοπικές και ναυτοπροσκοπικές.

ΛΥΚΟΠΟΥΛΑ: Τέσσερις εξάδες με ανάλογες γνώσεις.



2.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ: Μια ημερήσια εκδρομή.

Έναν περίπατο.

Μια ειδική δράση.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ: Μια κατασκήνωση.

Δυο πολυήμερες εκδρομές.

Πέντε διήμερες εκδρομές.



3. ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: Περιβάλλοντος, καθαρισμοί κ.λ.π.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ: Συμμετοχή σε τοπικούς Θρησκευτικούς εορτασμούς.

Περιφορά Επιταφίου,

Συμμετοχή στις παρελάσεις.

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ: Εορτασμός γενεθλίων Συστήματος.

Αγιασμός για την έναρξη της Προσκοπικης χρονιάς.

Κοπή Βασιλόπιτας.

Ημέρα Σκέψης – Δοξολογία

Ημέρα Αθανασίου Λευκαδίτη – Τρισάγιο

ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Παιχνίδι Πόλης.

Κυνήγι Θησαυρού.

Αποκριάτικο.

ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΙΑ - Ποδηλατικός γύρος Αργοστολίου

Τζάμπορη των Αιθέρων.

Νέου Έτους.

Πασχαλινή.

Μαγειρική.

Ζαχαροπλαστική.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ: Κάλαντα.

Λαχνό.

Αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Έκδοση περιοδικών.

Αποστολή δελτίων τύπου στα Μ.Μ.Ε.

Εκδήλωση για παλαιά μέλη και χορηγούς.

Ευχετήριες κάρτες Χριστούγεννα - Πάσχα



Ευχόμενος σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές το 2012, κλείνω το γράμμα μου με την πίστη ότι η νέα χρονιά θα είναι πιο καλή και για το Σύστημα μας.

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς

Ο Αρχηγός του Συστήματος



Γιάννης Δρακάτος ( Κάστορας )

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ