ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ: ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 Ν.Ε. ΔΗΜ.ΑΡ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας για το ίδρυμα. Συγκεκριμένα, κατέθεσε την πρόθεση δημιουργίας Σχολών στο ΤΕΙ, είτε αυτόνομων, είτε συνδεδεμένων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Επισημάνθηκε η κεντρική θέση που πρέπει να κατέχει η Παιδεία γενικά, και το ΤΕΙ ειδικότερα, συνυφασμένα με τον πολιτισμό, την επικοινωνία, τη διατροφή, τον κλασσικό και εναλλακτικό τουρισμό, πάντα στα πλαίσια της αναγκαιότητας ανάπτυξης με ποιότητα. Επισημάνθηκε ακόμα, η ανάγκη βελτίωσης της λειτουργικής φροντίδας των φοιτητών.
Η δρ Σοφία Αράβου-Παπαδάτου μέλος της Κ.Π.Ε της ΔΗΜ.ΑΡ. που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, καταθέτει τη συμφωνία της ΔΗΜ.ΑΡ. και της Ν.Ε. Κεφαλονιάς, κατ΄αρχήν και στο σύνολο των εξαγγελιών, διατυπώνοντας παράλληλα τις ακόλουθες αμφισβητήσεις και εισηγήσεις.
Η ΔΗΜ.ΑΡ μέσα στο 2011 (28/3&16/5) κατέθεσε δύο ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τόσο για την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, όσο και για την μη εισαγωγή πρωτοετών φοιτητών στα τμήματα Βιολογικής Γεωργίας στο Αργοστόλι, Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και Τεχνολογίας Πληροφορικής-Τηλεπικονωνιών στη Λευκάδα, που μπορεί ατυχώς να οδηγήσει σε κατάργηση των τριών Τμημάτων. Οι απαντήσεις τής Υπουργού Παιδείας, ήταν μεταξύ τους αντιφατικές, τουλάχιστον ως προς την βελτίωση τής ποιότητας τής παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η πρώτη απάντηση απέκλεισε την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού, ενώ η δεύτερη απέκλεισε την κατάργηση Τμημάτων.
Επισημαίνουμε μία επιπλέον αντίφαση. Το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, ελαττώθηκε το ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό, καθώς και οι διδακτικές ώρες των μαθημάτων, στα πλαίσια της περικοπής εξόδων. Από την άλλη μεριά, έχουμε την επιβεβαίωση του κ. Μαραβέγια για 3.500.000 ευρώ που εγκρίθηκαν για το ΤΕΙ και τα οποία έχουν ήδη κατανεμηθεί σε διάφορα προγράμματα.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. καταθέτει τον προβληματισμό της για τις παρατηρούμενες αντιφάσεις, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με τις νέες εξαγγελίες και τις παλαιότερες απαντήσεις της Υπουργού Παιδείας, όσο και με τη γενικότερη πολιτική περικοπής εξόδων.
Εάν όλα αυτά δεν αποτελούν περιστασιακό εφησυχασμό της κοινής γνώμης και αντιπερισπασμό στην απάνθρωπη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, θα ήταν ευτύχημα η εξάλειψη των προαναφερόμενων αντιφάσεων και η άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών.
Στην περίπτωση αυτή, η ΔΗΜ.ΑΡ εισηγείται και θα στηρίξει την ΑΜΕΣΗ σύσταση ομάδας τεχνοκρατών, ακαδημαϊκών και επιστημόνων, για την τάχιστη υλοποίηση των εξαγγελιών του Προέδρου της Δ.Ε. Με συνείδηση της μεγάλης αξίας του έργου για τους φοιτητές, για τα Ιόνια Νησιά και την Παιδεία, αλλά και για την αναβάθμιση - εδραίωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, είτε ως αυτοδύναμο ίδρυμα, είτε με σχέσεις ισοτιμίας και αμοιβαιότητας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ