ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης



Ερώτηση για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

Η κατάσταση για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης παραμένει εξαιρετικά δυσχερής, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ και φορείς του γονεϊκού κινήματος. Μαθητές παραμένουν άστεγοι, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής. Δεν διαθέτουν χώρους ούτε για να κοιμηθούν ούτε για να διαβάσουν. Τα παιδιά εργατικών οικογενειών (ιδιαίτερα εποχικών επαγγελμάτων) που έχουν πληγεί αλλά και οι οικογένειες μικρών και μεσαίων επαγγελματιών θα αντιμετωπίσουν πιο οξυμένα και το πρόβλημα της σίτισης. Η πρωτόγνωρη σε μέγεθος και διάρκεια σεισμική δραστηριότητα (που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα) και η συνακόλουθη μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, το μεγάλο διάστημα για το οποίο τα σχολεία παραμείναν κλειστά αποτυπώθηκαν και στην υποχώρηση των βαθμολογικών επιδόσεων των μαθητών του Νομού. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τους μαθητές των φετινών Α΄ και Β΄ Λυκείου που θα «κουβαλάν» αυτά τα αποτελέσματα και θα συνυπολογίζονται στον τελικό βαθμό για την εισαγωγή τους στις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ από την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί η πλήρης στελέχωση των σχολειών με προσωπικό ούτε η αναγκαία λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Όσον αφορά τις υποδομές τα σχολεία παραμένουν με μεγάλα προβλήματα, αφού πολλά - κυρίως σε Αργοστόλι και Ληξούρι - μεταφέρθηκαν σε κοντέινερ ή άλλαξαν χώρους διδασκαλίας. Υπάρχουν ζητήματα ακόμη και στη διαμόρφωση των χώρων (μη ολοκλήρωση χωματουργικών, προβλήματα ασφάλειας, μη ύπαρξη κυλικείων κλπ). Ακόμη, υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες για το καθεστώς που θα λειτουργήσουν ορισμένα από Σεπτέμβρη, αφού μετά το σεισμό κάποια λειτούργησαν ακόμη και σε απογευματινή βάρδια (πχ 4ο Δημοτικό Αργοστολίου). Επιπλέον, στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου - που έχει εν μέρει καταρρεύσει - παραμένει βαρύς και ακριβός αφύλακτος εξοπλισμός. Εντωμεταξύ καρκινοβατούν οι άμεσες επιδιορθώσεις των σχολείων, τα μέτρα για την ασφάλεια και την αντισεισμική θωράκισή τους και τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα. Ακόμη, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη μεταφορά του συνόλου των σεισμόπληκτων μαθητών από και προς τα σχολεία τους, τόσο λόγω των συνολικότερων κυβερνητικών ρυθμίσεων για τις μεταφορές όσο και λόγω κινδύνων βραχοπτώσεων και κακής κατάστασης του οδικού δικτύου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Είναι φανερό ότι οι σεισμόπληκτοι μαθητές επιβαρύνονται τόσο από την γενικότερη πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, όσο και από τις συνέπειες του σεισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:


Να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς μέχρι να αποφοιτήσει και η Α΄ Λυκείου του σχολικού έτους 2013-2014.
Να διασφαλιστεί ότι κανένας σεισμόπληκτος μαθητής δεν θα μείνει χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση από Σεπτέμβρη. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
Να μην ληφθεί υπόψη για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, ο βαθμός που διαμορφώθηκε με βάση την «τράπεζα θεμάτων» ούτε για τις προαγωγικές, ούτε κατ’ επέκταση και για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Οι μετεξεταστέοι μαθητές να δώσουν επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβρη αποκλειστικά με ευθύνη των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου.
Να εξασφαλιστεί για τους σεισμόπληκτους μαθητές το όριο των είκοσι (20) το πολύ μαθητών ανά τμήμα και χωρίς όριο για κατευθύνσεις και επιλογές.
Να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων στο Νομό.
Να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις των εκπαιδευτικών που λείπουν από τα σχολεία και να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
Να ξεκινήσει άμεση ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου - δωρεάν χαρακτήρα τους. Να υπάρξει νέο σύγχρονο κτίριο για τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και θα μεταφερθεί εκεί με ασφάλεια ο εξοπλισμός.
Όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν σε πρωινή βάρδια.
Να καλυφθούν με δημόσιες - δωρεάν - ασφαλείς μεταφορές όλοι οι σεισμόπληκτοι μαθητές.
Να καλυφθούν στο 100% οι οικονομικές ανάγκες των σχολείων από το κράτος με έκτακτες επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ