ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Θέμα : Συμμετοχή της Κεφαλονιάς στη Ρώσικη Εβδομάδα


Με ξεχωριστή τιμή ο Δήμος της Κεφαλονιάς συμμετέχει για Τρίτη χρονιά στις Εκδηλώσεις της «Ρώσικης Εβδομάδας του Ιουνίου».

Ο Δήμαρχος κ.Αλέξανδρος Παρίσης έχει ήδη μεταβεί με τον Α/Δήμαρχο Τουρισμού κ.Ευάγγελο Κεκάτο και τον Πρόεδρο της Κεφαλονιτορωσικής Φιλίας κ.Δημήτρη Ζαφειράτο στην Μόσχα στα πλαίσια της υπογραφής «Συμφώνου Συνεργασίας» μεταξύ του Δήμου και του Sergey Posad.

Η συνεργασία της Κεφαλονιάς με την Ρώσικη Ομοσπονδία αποτελεί εξαιρετικά τιμητικό γεγονός και ήδη έχουν τεθεί τα θεμέλια ανάπτυξης του Τουρισμού, της Θρησκευτικής Περιήγησης , των Πολιτιστικών ανταλλαγών και των επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων θα αναπτυχθεί έτσι όπως ορίζει το Πρόγραμμα με την προσθήκη «Στρατιωτικής Παρέλασης» στην πόλη του Ληξουρίου, την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, το απόγευμα σε ένδειξη τιμής και σεβασμού στην γενέτειρα των Αδελφών Λειχούδη.

Ο κ.Παρίσης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του Forum

κ.Ολέγκ Κόστιν, τον Πρόξενο της Ρωσίας στα Ιόνια Νησιά κ.Νίκο Κανούλα , τον Λιμενάρχη κ.Γεώργο Καλιτσουνάκη, τον Πρόεδρο της Κεφαλονιτορωσικής Φιλίας κ.Δημήτρη Ζαφειράτο, τον Επιχειρηματία κ.Δημήτρη Ξυδιά, την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και όλους όσους στήριξαν με τον οποιονδήποτε τρόπο την οργάνωση της Ρώσικης Εβδομάδας στην Κεφαλονιά.

Υπεύθυνος των Εκδηλώσεων είναι ο Α/Δήμαρχος Τουρισμού κ.ΕυάγγελοςΚεκάτος.


Ενημερωτικό σημείωμα για τους διοργανωτές του διεθνές κοινωνικού φόρουμ

«Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία»
Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος

Η διεθνής κοινωνική οργάνωση «Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος» (ΠΡΛΣ) ξεκίνησε την δράση της το μάιο του 1993. Ο επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρώσων Κύριλλος. Αναπληρωτές του επικεφαλή είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρωσίας Βαλέρη Γκάνιτσεφ και ο πρόεδρος του τμήματος των σχέσεων μεταξυ Εκκλησίας και κοινωνίας του Πατριαρχείου της Μόσχας ο πρωτοιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν.

Στη σύσταση του Προεδρείου της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνόδου περιλαμβάνονται: o επικεφαλής της Διοίκησης του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Υπουργός εξωτερικών, ο Υπουργός πολιτισμού, ο Υπουργός δικαιοσύνης, ο Υπουργός υγείας, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, οι εκπροσώποι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, οι αρχηγοί των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι ανώτεροι κληρικοί των παραδοσιακών θρησκειών, επιστήμονες, εκπαιδευτικοι και αρχηγοί ρώσικων κοινοτήτων του εξωτερικού.

Στις 21 ιουλίου του 2005 στην Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδο δώθηκε το ειδικό συμβουλευτικό σήμα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια ιδρύθηκε αντιπροσωπεία του ΠΡΛΣ στον ΟΗΕ. Τα τελευταία χρόνια η Σύνοδος βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού σε μια ισχυρή κοινωνική οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ρώσων σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος του διεθνές κοινωικού φόρουμ «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία» Όλεγκ Κόστιν είναι μέλος του Προεδρείου της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαϊκής Συνόδου.


Η Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα

Η Ιερά μονή του Αγίου Δανιήλ είναι μια από τις αρχαιότερες μονές της Μόσχας, η οποία ιδρύθηκε το 1282 απο τον ευσεβή πρίγκηπα Δανιήλ Μοσχοβίτη, του οποίου τα λείψανα φυλάσσονται εδώ εως σήμερα. Ο Άγιος ευσεβής πρίγκιπας Δανιήλ Μοσχοβίτης είναι πολιούχος της Μόσχας.

Ηγούμενος της μονής είναι ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος (Πολικάρποφ). Σήμερα στο μοναστήρι στεγάζεται η Πατριαρχική και η Συνοδική έδρα και το τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχίου της Μόσχας . 



Πληροφορίες για το διεθνές κοινωνικό φόρουμ «Ρώσικη εβδομάδα στα Ιόνια νησία».

Το διεθνές κοινωνικό φόρουμ «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία» διοργανώνεται κάθε χρόνο απο το 2002 και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικο-ελληνικά κοινωνικά φόρουμ.

Από την ρώσικη πλευρά οι οργανωτές είναι η Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδος και η Ιερά Μονή του Αγίου Δανίηλ στην πόλη της Μόσχας με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και του Επίτιμου προξένου της Ρώσικης Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησία

Η «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία» παίζει σημαντικό ρόλο στην διμερή πολιτιστική ανταλλαγή, στην ανάπτυξη της λαϊκής διπλωματίας, στην ενδυνάμωση των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Το φόρουμ αποκαλύπτει στην ρωσική και ελληνική κοινωνία τον ρόλο της Ρωσίας στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με τις προσπάθειες του ναυάρχου Αγίου Θεόδωρου Ουσακώφ, και επίσης εξοικειώνει τους κατοίκων της Ελλάδας με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών της Ρώσικης Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο του φόρουμ διοργανώνονται παρελάσεις, λειτουργίες, εορταστικές συναυλίες , επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, φεστιβάλ, και αθλητικές εκδηλώσεις. Έτσι, το 2002 στα πλαίσια της εκδήλωσης «Μέρες μνήμης του Θεόδωρου Ουσακώφ» στο νησί της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μνημείου του Αγίου Θεόδωρου Ουσακώφ. Το 2005 πραγματοποιήθηκε το διεθνές επιστημονικο-ιστορικό συνέδριο, αφιερωμένο στους αξιόλογους εκπαιδευτικούς και ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας του 18ο αιώνα γεννηθέντες στην Κέρκυρα Ευγένιο Βούλγαρη και Νικηφόρο Θεοτόκη. Το 2010 στο πλαίσιο του φόρουμ «Ρώσικη εβδομάδα στην Κέρκυρα» πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο διεθνές αρχιτεκτονικό φεστιβάλ με το όνομα «ΓΚΟΡΟΝΤΑ» («Πόλεις») με την συμμετοχή αρχιτεκτόνων και γλύπτων από την Ρωσία , την Ελλάδα, την Ελβετία, την Ιταλία και άλλων ευρωπαικών χωρών. Το 2011 στην δέκατη επέτειο του εορτασμού της «Ρώσικης Εβδομάδας στην Κέρκυρα» έγιναν τα αποκαλυπτήρια του συμβολικού μνημείου των ρώσων και ελλήνων ναυτικών στο νησί Βίδος, και επίσης το πρώτο ρωσικο-ελληνικό φεστιβάλ «Νησί της Υδατογραφίας» στην Κέρκυρα. Το 2013 στο νησί της Ζακύνθου δίπλα στο καθεδρικό Ναού του Αγίου Διονυσίου στο κέντρο του νησίου εγκαινιάστηκε το μνημείο του ναυάρχου Αγίου Θεόδωρου Ουσακώφ.

Σημαντικό θέμα δημόσιας συζήτησης στο φόρουμ το 2013 ήταν η κατανόηση του ρόλου του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού για την ανάπτυξη πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Στα πλαίσια της «Ρώσικης Εβδομάδας» κάθε χρόνο τα Ιόνια Νησία επισκέπτονται καράβια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

Το 2014 το κοινωνικό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί απο τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Το σημαντικότερο γεγονός θα είναι η συμμετοχή της ναυαρχίδας του ναυτικού της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού στόλου της Ρώσικης Ομοσπονδίας, το καταδρομικό πυραύλων «Μοσκβά» στις εκδηλώσεις του φόρουμ.

Ο πρόεδρος του φόρουμ είναι ο μέλος του Προεδρίου της Παγκόσμιας Ρωσικής Λαικής Συνόδου, ο Κόστιν Ολέγκ Αλεξάντροβιτς.

Στρογγυλό τραπέζι, θέματα.

Η επικαιρότητα στο στρογγυλό τραπέζι "Ιόνια νησιά - ιστορικός χώρος συνεργασίασ ελλήνων και ρώσων", οφείλεται στην ανάγκη να προβούμε σε απολογισμό της μακροπρόθεσμης αλληλεπίδρασης κοινωνίασ της Ρωσίας και Ελλάδας στα πλαίσια των «Ρωσικών εβδομάδων στα Ιόνια Νησιά», καθώς και στην αλλαγή της πολιτικής κατάστασης παγκοσμίως το 2014, που προκλήθηκε από την πολιτική κρίση και οπλισμένους συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Σε αυτήν την περίπτωση, όταν η σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοκιμάζονται για την αντοχή τους, θεωρείται σημαντικό να προσδιοριστεί με σαφήνεια η θέση του κοινού στη Ρωσία και την Ελλάδα, με βάση την αναγνώριση ανάγκης για συνέχιση της ιστορικής συνεργασίας των Ρώσων και Ελλήνων - λαών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και ανάπτυξη των ορθόδοξων λαών.

Με αυτή την έννοια, μπορούμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι τα Ιόνια Νησιά αποτελούν χώρο της ιστορικής ελληνο-ρωσικής συνεργασίας από τον XVII αιώνα, όταν οι αδελφοί Λιχούδοι από την Κεφαλονιά έγιναν οι ιδρυτές της Σλαβικής-Ελληνικής-Λατινικής Ακαδημίας στη Μόσχα. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε σε μια διαφορετική ιστορική περίοδο, όταν με πρωτοβουλία του Αγίου ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακόφ δημιουργήθηκε "η Επτανήσος Πολητεία», το πρώτο ανεξάρτητο κράτος στον ελληνικό χώρο μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Με τη σειρά του ο Ελληνας-κερκυραίος Ιωάννησ Καποδίστρια έγινε υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας και έπειτα πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Ιστορικοί δεσμοί απέκτησαν ιδιαίτερη επικαιρότητα στη σύγχρονη περίοδο, όταν η Κέρκυρα έγινε το κέντρο ετήσιων έλληνο-ρωσικών φόρουμ που διαξάγονται με τη συμμετοχή των γνωστών ιστορικών, συγγραφέων, ζωγράφων, καλλιτεχνών και πολιτιστικών στοιχείων από την Ρωσία και Ελλάδα.

Το 2010 υπογράφτηκε η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα της Κέρκυρας και της Αγίας Πετρούπολης.

Το 2007 και το 2010 για πρώτη φορά στη Ρωσία μεταφέρθηκε για προσκύνηση η Δεξιά Χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ