ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης


Οι παράγοντες της ποιότητας

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός τονίζει ότι, στα νησιά μας το λευκό κρασί είναι συνώνυμο του Θιακο Κεφαλλονίτικου ήλιου, της παράδοσης και της καλής καρδιάς… Ως γνωστό, λευκό κρασί μπορεί να φτιαχτεί από οποιαδήποτε ποικιλία κρασοστάφυλου ακόμη και από ερυθρά. Όμως, το αποτέλεσμα διαφέρει … Η ποικιλία του κρασιού που φτιάχνει ένα κρασί είναι το πρώτο βασικό στοιχείο για την ποιότητά του. Γι’ αυτό και οι ποικιλίες σταφυλιών, κατάλληλες για την λευκή οινοποίηση, ξεχωρίζουν.

Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά (χρώμα, άρωμα, γεύση) που συχνά τα μεταφέρει στο κρασί που φτιάχνει. Έτσι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την Ρομπόλα, το Τσαούσι, το Βαστιλίδι, το Μοσχάτο κλπ, που πραγματικά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις ξενικές.

Εκτός όμως από την ποικιλία του σταφυλιού αποφασιστικοί παράγοντες για την ποιότητα των λευκών κρασιών είναι το που και πως καλλιεργούνται τα αμπέλια. Το έδαφος, ο τρόπος φύτευσης, το κλάδεμα, η καλλιέργεια και το κλίμα της κάθε χρονιάς παραγωγής είναι παράγοντες – στην κυριολεξία – υψίστης σημασίας.

Γι’ αυτό η ίδια ποικιλία σταφυλιού, όπως η Ρομπόλα, όταν προέρχεται από διαφορετικές περιοχές (υψόμετρο, κλίμα) παράγει διαφορετικό εντελώς κρασί. Και γι’ αυτό είναι αδύνατο να φτιαχτεί το ίδιο ακριβώς κρασί κάθε χρονιά.

Στη δευτερογενή παραγωγή βασικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες οινοποίησης και η εφαρμοζόμενη τεχνολογία όπου η ανθρώπινη συμβολή είναι καθοριστική.

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης υπενθυμίζει ότι κάθε σταγόνα βροχής, κάθε αλλαγή ανέμου, κάθε βαθμός θερμοκρασίας, κάθε ηλιαχτίδα επηρεάζουν άμεσα την πορεία ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας. Είναι πολύ δύσκολο να επηρεάσουμε το κλίμα, το έδαφος, τις ποικιλίες αλλά μπορούμε να επέμβουμε στο στάδιο της οινοποίησης για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ