ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Απαισιοδοξία, θάνατος και ψέματα



Αρκετοί ήταν αυτοί (κάτοικοι-φορείς) που πήραν τον λόγο και
τοποθετήθηκαν μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη στη σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ. στο Ληξούρι. Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.
Ο πρώτος που πήρε τον λόγο και δικαιωματικά, διότι ήταν ο οικοδεσπότης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού στο χώρο του ξενοδοχείου έγινε η συνεδρίαση, ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς και Πολιτικός Μηχανικός, Βασίλης Ρουχωτάς. Ο κ. Ρουχωτάς, μεταξύ άλλων είπε: «Η περιοχή της Παλλική είναι νεκρή. Θέλω να συμμετάσχω στο όραμα της Περιφέρειας για την πλήρη αποκατάστασή της, αλλά θέλω να φτάσω μέχρι εκεί και να μην… πεθάνω στον δρόμο. Μέχρι να ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα τι θα κάνουμε εμείς εδώ; Εκκρεμούν πάνω από 1000 άδειες επισκευής κτηρίων στο ΤΑΣ, το οποίο υπολειτουργεί. Πρέπει τουλάχιστον η Παλλική, αν όχι όλη η Κεφαλονιά να μην πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη». Ο κ. Ρουχωτάς στάθηκε στο τρίπτυχο λεφτά-ζωή-ασφάλεια, το οποίο πρέπει να συνοδέψει τους κατοίκους της Παλλικής. Ο πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου, Μάκης Θεοτοκάτος ανέφερε: «Εκφράζω την απαισιοδοξία μου για την προκοπή και το μέλλον του τόπου. Είναι πλήρης η εγκατάλειψη και πλήρης η απομόνωση της Παλλικής. Οι κάτοικοι έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά. Δεν γίνεται κανένα έργο, δεν υπάρχει καμία υπηρεσία ούτε καμία φροντίδα».

«Θάνατος για το Ληξούρι ο Καλλικράτης»
Περισσότερο πολιτική ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος τόνισε μάλιστα πως αυτά που ανέφερε τα είπε περισσότερο για τον ιστορικό του μέλλοντος και λιγότερο για να τα ακούσει ο Περιφερειάρχης. Ο κ. Μαντζουράτος τόνισε: «Η υπανάπτυξη της Παλλικής έχει ρίζες και αιτία και απλά ο σεισμός ήρθε για να επιδεινώσει την κατάσταση. Ο Περιφερειάρχης παίρνει τεράστια ευθύνη με την εισήγηση που έκανε για τα έργα. Προτεραιότητα πρέπει να έχει η λαϊκή κατοικία και οι δημόσιες υποδομές, με πρώτα από όλα τα σχολεία». Ο Σπύρος Παγώνης, μέλος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πρέπει να γίνουν πιέσεις προς την κυβέρνηση έτσι ώστε να αλλάξει ο σχεδιασμός για τα σχολικά κτήρια. Παράλληλα πρέπει να γίνει ανάπτυξη του ΤΕΙ Ληξουρίου, το οποίο πρέπει να συνδεθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η Παλλική έχει ανάγκη από ένα σχέδιο ανάπτυξης. Πρέπει να τεθεί άμεσα θέμα Καλλικράτη, ο οποίος ήταν θάνατος για το Ληξούρι. Είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή η επανασύσταση του Δήμου Παλλικής». Ο Γραμματέας της ΕΛΜΕΚΙ, Βαγγέλης Φαρακλός, έμεινε στο θέμα των σχολείων τονίζοντας πως η κατάσταση στα σχολεία του Ληξουρίου είναι δραματική.

«Άθλιες οι μελέτες του οδικού δικτύου»
Ο πρώην Διοικητής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύσης Μαρκάτος κινήθηκε σε τρεις άξονες. Στην επιδότηση ενοικίου που ακόμη δεν έχει φτάσει στους παθόντες στην Παλλική, στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και στην υγεία. «Στο κόκκινο είναι η κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές μονάδες στο νησί μας. Είναι απαραίτητη η αναδιανομή του ιατρικού προσωπικού». Ο Δημοτικός Σύμβουλος, Διονύσης Αραβαντινός, χαρακτήρισε απατηλό όνειρο αυτό που λεγόταν πριν από μερικούς μήνες, ότι η Παλλική θα ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο. «Υπάρχει επισφαλές οδικό δίκτυο, ενώ οι μελέτες που γίνονται είναι άθλιες, αφού αυτό λέει ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας. Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία συμβασιοποιήσεων των έργων, κυρίως σε τουριστικά μέρη». Ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης ΦΙΚΟ, Ηλίας Παρίσης, στη δική του τοποθέτηση ανέφερε: «Είναι στο έλεος του Θεού ο παραλιακός δρόμος από τη γέφυρα μέχρι τα Λεγατάτα. Το δίκτυο ύδρευσης Ληξουρίου μία εντάσσεται στο ΕΣΠΑ (προεκλογικά) και μία απεντάσσεται (μετεκλογικά). Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλα έργα του Δήμου και μπαίνουν και βγαίνουν από το Τεχνικό Πρόγραμμα. Υπάρχει τεράστιο θέμα με την συνταγογράφιση, αφού πολλοί, κυρίως ηλικιωμένοι, κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να τους γράψει ο γιατρός ένα φάρμακο».

«Το Ληξούρι βρίσκεται στα όρια μιας μορφής γενοκτονίας»
Ο πολιτικός μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Βαγγέλης Βαλλιάνος, ο οποίος εκπροσώπησε την Επιτροπή Αγώνα Παλλικής τόνισε: «Ο περσινός σεισμός απέδειξε πως ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Το όραμα του Περιφερειάρχη, για πλήρη ανασυγκρότηση της Παλλικής σε 15 χρόνια μπορεί να αλλάξει με ένα άλλο όραμα ενός Δημάρχου ή ενός Υπουργού. Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί Συντονιστικό Κέντρο στην Κεφαλονιά για να συντονίζει τα έργα στην Παλλική». Ο Παναγής Βλάχος, μέλος τη Ν.Ε. της Κοινωνικής Συμφωνίας ανέφερε: «Το Ληξούρι ήταν μια ακμάζουσα πολιτεία πριν από τον Καλλικράτη. Μετά άρχισαν οι εγκληματικές ενέργειες εις βάρος του τόπου με την ένοχη σιωπή πολλών τοπικών παραγόντων. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο σεισμός. Το Ληξούρι βρίσκεται στα όρια μιας μορφής γενοκτονίας. Έχει τελειώσει, είναι μια πόλη φάντασμα που θα σβήσει από τον χάρτη. Πρώτο μέλημα της Περιφέρειας είναι να κρατήσει το Ληξούρι ζωντανό». Τέλος, η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου ανέφερε: «Πέρα όλων των άλλων, πρέπει να δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Επίσης, η Ιθάκη πρέπει να αποτελέσει Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης».
Σημείωση: Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος


ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ