ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ξεκινάει η κύρια ανάκριση για το «Norman Atlantic»!

Τα αίτια της πυρκαγιάς, οι χειρισμοί διάσωσης και η λειτουργικότητα των σωστικών μέσων του πλοίου, είναι τα πρώτα που θα διερευνηθούν από τον Ιταλό εισαγγελέα ενώ στους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνεται και η ΑΝΕΚ
23.04.2015,
Συντάκτης:
Χριστίνα Παπασταθοπούλου Τέσσερις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Norman Atlantic», στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και αγνοούνται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, άλλοι 18, ξεκινάει η κύρια ανάκριση από τον αρμόδιο Ιταλό εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση. Παράλληλα έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία των αστικών απαιτήσεων από την πλευρά των επιβατών και των συγγενών των θυμάτων κατά των ναυτιλιακών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Εξηγήσεις ενώπιον του εισαγγελέα έχουν κλητευθεί να δώσουν 12 κατηγορούμενοι στην υπόθεση για τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου, των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι οι δυο νόμιμοι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ (ναυλώτρια εταιρεία), ο εφοπλιστής Κάρλο Βισεντίνι, ο καπετάνιος Αρτζίλιο Τζακομάτσι και επτά ακόμα μέλη του πληρώματος.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κρίτωνα Μεταξόπουλο, που εκπροσωπεί 25 άτομα (στην πλειονότητά τους επιβάτες και δυο οικογένειες θυμάτων), κατά τη διάρκεια της σχετικής ανακριτικής διαδικασίας θα ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς, οι χειρισμοί διάσωσης και κυρίως η λειτουργικότητα των σωστικών και άλλων μέσων προστασίας του πλοίου. Επίσης θα διερευνηθούν και οι συνθήκες απόπλου, εάν δηλαδή έπρεπε το πλοίο να φύγει από την Ηγουμενίτσα.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνά του στον καθορισμό του χρονικού σημείου κατά το οποίο το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο, στην αιτία της πυρκαγιάς, στο σημείο από το οποίο αυτή ξεκίνησε, στα αίτια της εξάπλωσής της σε όλο το πλοίο.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, θα διερευνηθεί εάν υπήρχαν αρκετές πρίζες τροφοδοσίας σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων που βρίσκονταν στο πλοίο, το ενδεχόμενο να είχαν παραμείνει σε λειτουργία οι κινητήρες οχημάτων που βρίσκονταν στο πλοίο, η τυχόν ύπαρξη εύφλεκτων υλικών μέσα στα οχήματα, η τυχόν παρουσία επιβατών μέσα στο γκαράζ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αφού ξέσπασε η πυρκαγιά, όπως επίσης και η παρουσία επιβιβασθέντων στο πλοίο μεταναστών.
Οσον αφορά δε τις ενέργειες διάσωσης, σύμφωνα με τον Κρ. Μεταξόπουλο, η εισαγγελία της Ιταλίας θέλει να διερευνήσει την καταλληλότητα της χρονικής στιγμής ενεργοποίησης του γενικού συναγερμού και εάν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία-σειρά όσον αφορά την εγκατάλειψη του πλοίου.
Διερεύνηση
Επίσης, θα διερευνήσει εάν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη φόρτωση των οχημάτων και την επιβίβαση των επιβατών στο πλοίο, όπως επίσης και την όλη διαχείριση των ενεργειών διάσωσης, την ακαταλληλότητα του εξοπλισμού διάσωσης και την επαρκή ή μη εκπαίδευση του πληρώματος, που ήταν επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση των συνθηκών εγκατάλειψης του πλοίου.
Τέλος, η εισαγγελία θα ερευνήσει εάν, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, ήταν ενδεχομένως απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν-υιοθετηθούν άλλα μέσα και διαδικασίες διάσωσης. Θυμίζουμε ότι το δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα της 28ης Δεκεμβρίου, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα γκαράζ του πλοίου, το οποίο είχε αποπλεύσει από Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία.

Αναρτηθηκε απο ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ