ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

20 χρόνια χωρίς τον Παπά Θεόφιλο



Μια πολύ συγκινητική βραδιά έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στα Βλαχάτα, η οποία ήταν αφιερωμένη στον παπά Θεόφιλο Λυκούδη, που πριν από είκοσι χρόνια, εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αίνος» είχε την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτή την βραδιά, η οποία ουσιαστικά ήταν και η τελευταία εκδήλωση της φετινής χορευτικής χρονιάς του Συλλόγου. Ο πρόεδρος του «Αίνου», Χαράλαμπος Μινέτος στην μικρή εισαγωγική του ομιλία τόνισε τα ακόλουθα: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη των χορευτικών μας ομάδων, που συμμετέχουν ενεργά σε όλες μας τις εκδηλώσεις και είναι πάντα παρόντα σε κάθε κάλεσμα. Η χρονιά που πέρασε ήταν πλούσια σε δραστηριότητες, όπως η δημιουργία της Παιδικής Μαντολινάτας, που είναι μια ξεχωριστή προσπάθεια, που ελπίζουμε να συνεχιστεί με επιτυχία. Το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου παρουσίασε χορούς από την Κεφαλονιά στη Ζάκυνθο και πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Δήμο που επέλεξε εμάς για να τον εκπροσωπήσουμε. Να ευχαριστήσουμε όλους εσάς, τα μέλη του Συλλόγου και όσους βοηθούν και στηρίζουν το Σύλλογό μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και αυτούς που προηγήθηκαν, εκείνους που σε δυσκολότερους καιρούς πρωτοπόρησαν και άνοιξαν τον δρόμο για εμάς. Έναν από αυτούς, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, τιμάμε απόψε και του αφιερώνουμε αυτή την βραδιά. Ο παπά Θεόφιλος στον οποίο ο Αίνος χρωστάει πολλά, είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζουν και τιμούν οι μεγαλύτεροι και είναι δικό μας χρέος να τον γνωρίσουν και να τον τιμήσουν και οι επόμενες γενιές. Βρισκόμαστε σε αυτόν το χώρο χάρη στον παπά Θεόφιλο, τον οποίο φρόντισε να αποκτήσουμε ως στέγη».

Συγκίνηση και πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα
Στη συνέχεια μικρό χαιρετισμό απέδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Άγγελος Κωνσταντάκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Θεόφιλος Μιχαλάτος και Ηλίας Κουρκουμέλης. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διονύσης Κοκκόσης και Γιάννης Λυκούδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής. Το πιο συγκινητικό κομμάτι της βραδιάς ήταν εκείνο που ο Νικόλας Δρακάτος και ο Διονύσης Μαρκαντωνάτος μίλησαν για τη ζωή και το έργο του παπά Θεόφιλου. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Γιάννης, έκλεισε μέσα σε φορτισμένο κλίμα τις ομιλίες για τον πατέρα του, αφού πρώτα διάβασε ένα γράμμα του παπά Ανδρέα Σβορώνου. Για τον παπά Θεόφιλο μίλησαν ακόμη η ανηψιά του, Ιουλία Λυκούδη και οι πατέρες Νικόλας Παπαναστασάτος και Κώστας Λιοσάτος. Το κλίμα αποφορτίστηκε όταν ανέβηκαν στην πίστα για να χορέψουν τα χορευτικά συγκροτήματα, με την Παιδική Μαντολινάτα του «Αίνου» να ανοίγει το τρίτο κομμάτι της βραδιάς. Ακολούθησαν τα παιδικά τμήματα του «Αίνου», τα τμήματα ενηλίκων, το εφηβικό τμήμα και έκλεισε την εκδήλωση ο χορευτικός Σύλλογος «Βάλσαμος». Η βραδιά, πέρα από τον χορό, περιείχε και καλό φαγητό, αλλά και γλυκά που πρόσφεραν στους καλεσμένους οι γυναίκες του Συλλόγου. Ο παπά Θεόφιλος δεν έφυγε από την ζωή, αλλά ζει ανάμεσά μας.
Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ