ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ωρα μηδέν: Ο Τσίπρας πάει στις Βρυξέλλες με νέα σκληρά μέτρα


Τις τελευταίες κρίσιμες ώρες διανύει η διαπραγμάτευση που

έχει μείνει στάσιμη εδώ και αρκετούς μήνες με όλες τις πληροφορίες να συγκρίνουν στο ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής με νέες σκληρές προτάσεις.

Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε πυρετό διαβουλεύσεων, μια μαραθώνια συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης και ένα τηλεφώνημα που... δεν έγινε.

Η περίφημη τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Γιούνκερ δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, πιθανότατα αυτό θα συμβεί σήμερα.

Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μαξίμου

Στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να μπουν οι τελευταίες πινελιές στη διαπραγματευτική θέση με την οποία θα πάει η Αθήνα στις Βρυξέλλες.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα.

Νέα σκληρά μέτρα

Οπως επιβεβαιώνουν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση θα πάει στις Βρυξέλλες με νέα πρόταση προκειμένου να κλείσει το κενό, η οποία θα περιλαμβάνει νέα σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η νέα πρόταση περιλαμβάνει:
Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από... αύριο κιόλας
Μάχη για τον ΦΠΑ. Η μάχη της Αθήνας δίνεται και στο μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.
Επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Τα τέσσερα τελευταία παραπάνω μέτρα είναι μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά την κυβέρνηση, κομβικό σημείο για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.

Σε ισχύ το τελεσίγραφο των εταίρων

Την ίδια ώρα οι δανειστές τηρούν σιγή ιχθύος, ωστόσο, το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει στην Αθήνα παραμένει.

Σε τεχνικό επίπεδο το πρώτο που θα κοιτάξουν στο νέο κείμενο που θα υποβληθεί είναι αν εξοικονομούνται 300 εκατ. ευρώ. Αν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα από αυτό, τότε τη Δευτέρα στο Euro Workinbg Group θα δοθεί το πράσινο φως για να λάβει τις αποφάσεις του αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η συμφωνία θα επικυρωθεί και στο επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων. Ολα αυτά αν επικρατήσει το καλό σενάριο. Αν δεν υπάρξει καλό σενάριο, τότε όλα μετατίθενται για μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ηδη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το Eurogroup θα συνέλθει περίπου τρεις ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα (από τις 16.00 στις 13.30) δείχνοντας πως υπάρχει... πολλή συζήτηση στο τραπέζι.

Πηγή: 

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ