ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το Λύκειο Ελληνίδων βρέθηκε στην Κύπρο στα πλαίσια αδελφοποίησης με την Ομοσπονδία Λυκείων Αμμοχώστου



Οκτώ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Ε.Α. και φίλοι του Λ.Ε.A. πήγαμε στην Κύπρο για τη Β’ Φάση αδελφοποίησης του Λ.Ε.Α. και της Ομοσπονδίας Λυκείων Αμμοχώστου. Στην Κύπρο φθάσαμε τις 27/5/2015 στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το ταξίδι αυτό στάθηκε για την ομάδα μας αφορμή για μια βιωματική γνωριμία με τον τόπο, τους ανθρώπους και την ιστορία του. Δεν ήταν μόνο ένα ταξίδι αναψυχής. Απέβη ένα αληθινό προσκύνημα στη γη την αιθερία, την Κύπρο την πολυφίλητη. Σε κάθε μετακίνηση και σε κάθε εκδήλωση σύμφωνα με το καλοδουλεμένο, εύστοχο, επιτυχές πρόγραμμα φιλοξενίας που σχεδίασαν και εφήρμοσαν για μας οι Κύπριες αδελφές μας, είχαμε μαζί μας τις Προέδρους, τα μέλη των Δ.Σ. και μέλη όλων των Παραρτημάτων των Λυκείων Αμμοχώστου και πάντοτε την αγαπητή μας κ. Κλαίρη Αγγελίδου, τ. Υπ. Παιδείας της Κύπρου, αγωνίστρια, και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Λυκείων Αμμοχώστου. Είχαμε επίσης εκλεκτούς ξεναγούς – επιστήμονες και διακεκριμένους αγωνιστές του Κυπριακού αγώνα, οι οποίοι μας ξενάγησαν στους χώρους της θυσίας.

Στην Κύπρο δεν είδαμε μόνο τις ομορφιές της, δεν ακούσαμε τα τραγούδια της, δεν παρακολουθήσαμε τους χορούς της, δεν διασκεδάσαμε, στην Κύπρο έτσι καθώς είναι χωρισμένη, μ’ ένα συρματόπλεγμα να πληγώνει την καρδιά της, στην Κύπρο του σήμερα, συγκινηθήκαμε.

Η επίσκεψή μας απέβη τελικά ένα προσκύνημα. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και γέμισε τις ημέρες μας με αξέχαστες εμπειρίες.

Τετάρτη 27/5/2015 Λάρνακα

1) 12.30΄. Άφιξη στο αεροδρόμιο και παραλαβή από τις κυρίες του Λ.Ε.Κ., που μας υποδέχτηκαν με κόκκινα τριαντάφυλλα (άλικα). Τα τριαντάφυλλα αυτά έφθασαν ως την Κεφαλονιά. (αυτά απεικονίζονται στην ευχαριστήρια κάρτα που λίγο μετά στείλαμε στην Κύπρο).

2)13.30΄. Επίσκεψη στο Μουσείο Πιερίδη και ξενάγηση από τον κ. Πιερίδη Δημήτρη, γόνο μεγάλης οικογένειας στην οποία οφείλεται η ίδρυση του Μουσείου αυτού. Το Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Κέντρο Ομίλου Λαϊκής κατέχει την πιο σημαντική ιδιωτική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο όπως επίσης μεγάλη συλλογή έργων Μεσαιωνικής, Μεταβυζαντινής και Κυπριακής Λαϊκής Τέχνης, καθώς και συλλογή χαρτών της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου.

3) 02.00΄ μ.μ. Γεύμα σε εστιατόριο της πόλης – προσφορά του Δημάρχου Λάρνακος κ. Ανδρέα Λουρουτσάκη ( μια πρώτη γνωριμία με την υπέροχη Κυπριακή κουζίνα).

4)0 2.45’ μ.μ. Επίσκεψη στο Μουσείο Λάρνακος και ξενάγηση από τον Διευθυντή.

5) 03.30’ μ.μ. Επίσκεψη στην Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και ξενάγηση από ξεναγό που διέθεσε ο Δήμαρχος Λάρνακος.

6)04.30΄ μ.μ. Επίσκεψη στο Μέγαρο του Λυκείου της Λάρνακος το οποίο μας εντυπωσίασε με τους χώρους του όπως: αίθουσα υποδοχής, αίθουσες χορού, μουσικής, εκμάθησης διαφόρων οργάνων, θέατρο κλπ. Η κ. Πρόεδρος και μέλη μας ανέμεναν στην είσοδο, όπου έγινε το «κάπνισμα», μια μικρή τελετουργική πράξη: Σε δίσκο υπήρχαν σκεύη με ανθόνερο και σε άλλο με θυμίαμα. Ο εισερχόμενος περνούσε το χέρι από τον καπνό του θυμιάματος, ακολούθως το βουτούσε στο ανθόνερο και έβρεχε με αυτό ελαφρά το πρόσωπό του.

Εδώ, στην αίθουσα μουσικής παρακολουθήσαμε το μάθημα μιας χαρισματικής δασκάλας η οποία μας συνεπήρε με το πάθος για τη δουλειά της. Οι μικροί μαθητές (παιδιά προσχολικής ηλικίας) απέδωσαν με πολύ απλά μουσικά όργανα το έργο του Μότσαρτ «A la Τourka» κατά τρόπο έξοχο.

7) 05.30μ.μ. Επίσκεψη στο εργαστήρι και στην οικία – Μουσείο της κ. Νίνας Ιακώβου- Νικολαϊδου, γλύπτριας, η οποία μας ξενάγησε στο χώρο, μας μίλησε για τα έργα της και την τεχνοτροπία τους και μας φίλεψε μια υπέροχη πήλινη «κουνακάρα». Μεγάλο μέρος του έργου της είναι επηρεασμένο από τα σύγχρονα γεγονότα στην Κύπρο, όπως τα έργα «Σταματημένη πορεία κοιτάζοντας τη Λεμεσό», «Συγγενείς αγνοουμένων», «Η στήλη του πολέμου». Η τόσο φιλόξενη καλλιτέχνης παρέθεσε ακολούθως τσάι με Κυπριακά γλυκίσματα.

8) 06.30 μ.μ. Αναχώρηση για Λεμεσό για το ξενοδοχείο Kapetanios Hotel Apts.

9) Βράδυ ελεύθερο. Περιήγηση στην απέραντη παραλία της Λεμεσού.

Πέμπτη 28/5/2015 Λευκωσία

1)09.30’ π.μ. Αναχώρηση από Λεμεσό με λεωφορείο από το ξενοδοχείο Kapetanios Hotel Apts. Το λεωφορείο, ο ξεναγός και η είσοδος στα Μουσεία ήταν προσφορά του ΚΟΤ

2) 10.30 π.μ. Επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή. Υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, ανταλλαγή δώρων και ξενάγηση. Ένα εντυπωσιακό Αρχιεπισκοπικό μέγαρο, μεγαλοπρεπές με πλούσια κειμήλια και θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο, όπου το Βυζαντινό Μουσείο στο οποίο μας ξενάγησε η ξεναγός κ. Νεφέλη. Ακολούθως ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και στο Μουσείο Αγώνος. Στο τελευταίο αυτό, ένα σύγχρονο Μουσείο, αναζούν οι μορφές αυτών που κράτησαν στα χέρια τους τους μεγάλους αγώνες του νησιού, αυτών που οι κατακτητές πέρασαν τη ζωής τους στην κρεμάλα που κρέμεται τώρα πια από την οροφή του Μουσείου, αυτών που μπροστά στην εικόνα τους θα ανάβει πάντα το κερί της μνημοσύνης….Συγκίνηση.

3)13.00’ μ.μ. Στα φυλακισμένα μνήματα. Να φυλακίζεις τη ζωή σε ένα μνήμα είναι κατανοητό. Μα να φυλακίζεις τα μνήματα…Κι όμως.

Στις κεντρικές φυλακές Λευκωσίας τάφηκαν κατά χώρα κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-1959 οι εννιά απαγχονισθέντες και 4 αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Μετά το 1960 ο χώρος διαμορφώθηκε. Εδώ έγινε κατάθεση στεφάνου και εκδηλώσεις τιμής από τους επισκέπτες στο χώρο προσκυνήματος, που ονομάζεται «Φυλακισμένα μνήματα».

4) 03.30’ μ.μ. Επίσκεψη και αγορά στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας.

5) 04.30’ μ.μ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο

6) 7.30’ μ.μ. Παρακολουθήσαμε παράσταση στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, όπου η Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Ι.Μητροπόλεως Λεμεσού είχε μεγάλη εκδήλωση με θέμα «Ταξίδι στην πονεμένη μας Ιστορία» – Αφιέρωμα στην Άλωση με Συμμετοχή της Εκκλησιαστικής χορωδίας «Ρωμανός ο Μελωδός», της χορωδίας «Ανατολή» του Μουσικού Σχήματος της Σχολής Ι.Μ. Λεμεσού και χορευτικές ομάδες του πολιτιστικού ομίλου Λεμεσού «Διόνυσος» (εκδήλωση υψηλού επιπέδου).

Παρασκευή 29/5/2015 Λεμεσός

1)10.00’ π.μ. παραλαβή από το ξενοδοχείο από μέλη της Επιτροπής με ΙΧ και μετάβαση στο παλιό μέρος της πόλης

2) Επίσκεψη και ξενάγηση στο Κάστρο της Λεμεσού

3) Καφές, περιήγηση στους εμπορικούς δρόμους και αγορές

4) 13.30’ Γεύμα στο «Εστιατόριο της Κικής» προσφορά του Κεντρικού Λυκείου

5) 14.30’ Μεταφορά στο ξενοδοχείο

6)06.30΄ μ.μ. Μεταφορά με λεωφορείο στη Μικρή Σαλαμίνα Φασούλα. Επίσκεψη σε χώρο ανήκοντα στον εξαίρετο γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη. Στο χώρο αυτό ο ιδιοκτήτης του με όραμα και μεράκι έχει μεταφέρει το θέατρο, το Γυμναστήριο, όπως αυτά βρίσκονται ακόμα στην Αμμόχωστο. Στον πολυεπίπεδο αυτό χώρο, τον άριστα εναρμονισμένο με το τοπίο, εκτίθενται τα μοναδικά έργα του καλλιτέχνη ενώ άλλα βρίσκονται σε ειδικό εκθεσιακό χώρο όπου έγινε η ξενάγηση.

Εδώ παρακολουθήσαμε φιλανθρωπική Θεατρική – Μουσική Εκδήλωση προσφορά του Limassol School of Music υπό την αιγίδα του Κεντρικού Λυκείου και θαυμάσαμε την πειθαρχία των πάρα πολλών συμμετεχόντων παιδιών, την υψηλή αισθητική, το άριστο θεατρικό αποτέλεσμα.

Πριν την παράσταση, και όπως κατ’ έθιμο κάνει ο κ. Γιαπάνης έγινε αφή της φλόγας από ιέρεια και ακολούθως τις Προέδρους του ΛΕΑ και ΛΕΚ. Ακολούθησαν προσφωνήσεις- αντιφωνήσεις σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης.

Η βραδιά έκλεισε με, cocktail στη Μικρή Σαλαμίνα προσφορά του Κεντρικού Λυκείου.

7) 12.00’ μ.μ. μεταφορά και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

Σάββατο 30/5/2015

1)9.30’ π.μ. Παραλαβή με λεωφορείο από το Kapetanios Hotel Apts.

2) 10.30’ π.μ. Άφιξη στη Δερύνεια

3) 11.00’ π.μ. Επίσκεψη στον Αχυρώνα Λιοπετρίου και ξενάγηση. Ένας ακόμη τόπος μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών Α. Καρυού, Η. Παπακυριάκου, Φ. Πίττα, Χρ. Σαμάρα. Εκδήλωση τιμής.

4) 12.00΄ μ. Άφιξη στη Δερύνεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου όπου υπεύθυνη είναι η Ελλάδα Χαραλάμπους, για την Τελετή αδελφοποίησης που έγινε σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ
Άφιξη επισκεπτών
«Κάπνισμα» (τελετουργική υποδοχή) από την κ. Ελλάδα Χαραλάμπους
Αγιασμός από τον Αρχιμανδρίτη κ. Ειρηναίο
Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Λ.Ε. Αμμοχώστου κ. Κλαίρη Αγγελίδου
Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Δερύνειας κ. Καραγιάννη.

– Ανάγνωση χαιρετισμών του κ. Παρίση Αλέξανδρου, Δημάρχου Κεφαλονιάς και του κ. Παν. Δρακουλόγκωνα, Αντιπεριάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Αντιφώνηση από την Πρόεδρο του Λ.Ε. Αργοστολίου κ. Ευρώπη Μοσχονά – Μαραγκάκη.
Υπογραφή κειμένου Αδελφοποίησης και ανταλλαγή δώρων.
Από το ΣΙΜΑΕ, τους Συνδέσμους αγωνιστών και το ΙΔΑΕ απονομή αναμνηστικής πλακέτας στο Λ.Ε Αμμοχώστου για την προσφορά του στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959
Αναχώρηση για την Αγία Νάπα
Γεύμα στην παιδική κατασκήνωση του Λ.Ε. Αμμοχώστου με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

α) Κυπριακοί χοροί από το χορευτικό Συγκρότημα της Αγίας Νάπας

β) Τσιαττιστά από δυο γυναίκες ποιητάρισσες της περιοχής Κοκκινοχωρίων (Τσαττιστά= Ταιριαστά, αρμοστά / ερωτικά, σκωπτικά τραγούδια).

γ) Βιολί από το Λουκά Ζυμαρά με συνοδεία λαούτου

δ) Αναχώρηση για Λεμεσό στις 17.00’ μ.μ.]

Το ανωτέρω πρόγραμμα υλοποιήθηκε επακριβώς σε κλίμα συγκίνησης αλλά και χαράς και αισιοδοξίας. Επιστροφή στη Λεμεσό με πρόσκληση για επιστροφή στη Δερύνεια και στην Αγία Νάπα με την χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Α. το 2016.

6) 21.00’ μ.μ. Επίσκεψη στο Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου

Υποδοχή από την Πρόεδρο και μέλος του Λυκείου Αμμοχώστου κ. Λένια Αντωνιάδου καθώς και άλλα μέλη του Δ.Σ. ξενάγηση και δείπνο από το ΝΟΑ που έχει αδελφοποιηθεί με το Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και στέλνει τα χαιρετίσματά του στον κ. Λ. Νιφοράτου και σε όλα τα μέλη.

Κυριακή 31/5/2015

9.00’ το πρωί αναχώρηση για Αθήνα. Άφιξη στις 13.00μ.μ.

Αναχώρηση για Κεφαλονιά το απόγευμα 17.30’ με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Στο ταξίδι του Λ.Ε.Α. στην Κύπρο προσφέρθηκαν όπως και όπου έπρεπε δώρα, τα οποία διέθεσε το Λύκειο Αργοστολίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγ. Κωνσταντάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παν. Δρακουλόγκωνας και δια της κ. Δώρας Μαρκάτου, τ. καθηγήτριας Παν/μιου Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Ευχαριστούμε όλους



















ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ