ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ Γράφει ο Μάκης Θεοτοκάτος


Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της

επικαιρότητας ο μειωμένος ΦΠΑ στα Νησιά και επειδή το θεωρώ πολύ σημαντικό θα ήθελα να διατυπώσω μερικές σκέψεις.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ δίκαιη και πλήρως αιτιολογημένη την μείωση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές και σε καμία περίπτωση προνομιακή μεταχείριση για τους κατοίκους των νησιών.
Γι αυτό τον λόγο θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών, που ζητούν την κατάργησή του. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά καθιερώθηκε ως αντιστάθμισμα των δυσμενών συνθηκών, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους.
Τα αυξημένα μεταφορικά κόστη στα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, διατροφής, βιομηχανικά, γεωργικά κλπ. καθώς και οι ελλιπείς υπηρεσίες στην υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό, είναι μερικά από αυτά που καθιστούν δύσκολη και προβληματική την διαβίωση των κατοίκων όλων των νησιών και κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου προστίθενται και προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Από την άλλη πάλι τα νησιά μας σήμερα, αποτελούν τους πυλώνες της τουριστικής μας βιομηχανίας, ο μοναδικός δυστυχώς τομέας από τον οποίο το κράτος αντλεί σημαντικά έσοδα.
Αν λοιπόν θέλουμε να κρατήσουμε τον ενεργό πληθυσμό στα νησιά μας και αν θέλουμε να συνδράμουμε στην ανάπτυξη υγειών, σύγχρονων και ανταγωνιστικών τουριστικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να διατηρηθεί σαν κίνητρο ο μειωμένος ΦΠΑ στα Νησιά.
Το μεγάλο ερώτημα όμως που γεννάται είναι γιατί κάποια νησιά όπως και τα δικά μας τα Επτάνησα έχουν εξαιρεθεί από το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ? Μήπως κάποιοι ξέχασαν ότι η Ένωση της Επτανήσου με την μητέρα Ελλάδα, έχει επιτελεστεί από το 1864 ή μήπως κάποιοι δεν μας θεωρούν Νησιά, αλλά βραχονησίδες; Θα μπορούσε ακόμα κανείς να διερωτηθεί, μήπως τα δικά μας νησιά είναι περισσότερο ανεπτυγμένα από την Ρόδο, την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Πάρο κλπ. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν γιατί τα νησιά μας έχουν εξαιρεθεί από τον μειωμένο ΦΠΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι τα Επτάνησα πέραν των κοινών μειονεκτημάτων κάθε Νησιωτικής Περιοχής, επιβαρύνονται επιπλέον με τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών, που ως γνωστό κατέχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης.
Μήπως τα νησιά του Ιονίου που επανειλημμένα έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές από τους σεισμούς αντιμετωπίζουν λιγότερες ανάγκες κινήτρων, για την ανάπτυξη και την παραμονή των νέων στο τόπο τους;
Κλείνοντας θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες απορίες:
Πρώτον γιατί το κράτος επιβάλει και συντηρεί τις ανισότητες και αδικίες αντί να προσπαθεί τουλάχιστον να τις εξομαλύνει;
Δεύτερον γιατί δεν υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια βουλευτών, Περιφερειάρχη και Δημάρχων των Νησιών μας, ώστε από κοινού να θέσουν το θέμα στην κυβέρνηση και να διεκδικήσουν την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ και στα Νησιά μας.
και Τρίτον γιατί οι παραγωγικού φορείς των Νησιών μας, το εργατικό κέντρο, τα επιμελητήρια, τα κόμματα, οι έμποροι, οι επαγγελματίες κλπ. δεν δραστηριοποιούνται με συνεχείς διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναγάγουν τον μειωμένο ΦΠΑ ως κυρίαρχο θέμα επιβίωσης.

Υ.Γ. Θεωρώ ότι, είναι μεγάλο λάθος να τεθεί το θέμα ανταγωνιστικά με τα άλλα νησιά όπου έχει εφαρμοστεί το μέτρο – όπως επιχειρείται να εμφανιστεί από ορισμένους – αλλά καθαρά δικαιωματικά, αφού όλα τα νησιά αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσμενείς συνθήκες.


Με εκτίμηση
Μάκης Θεοτοκάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ