ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Γερμανικός εκβιασμός - Νέο μνημόνιο 14-15 δις ή «bail in» στις τράπεζες



«Όχι» στον εξευτελισμό της χώρας – «ναι» στην Ευρώπη της αλληλεγγύης

Κρυφός και φανερός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές. Ένα μέρος του, το φανερό, φαίνεται μέσα από τις τρομαχτικές δηλώσεις των ξένων δανειστών τις τελευταίες ημέρες, που από την μία θέλουν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους κάτω από το φως της του λογικού και διαλλακτικού πολιτικού, αλλά από την άλλη να μην μπορούν να κρύψουν τον ξεκάθαρο εκβιασμό που κάνουν στην ελληνική κυβέρνηση κρατώντας όμηρο, το μέλλον ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Η σκληρή γερμανική γραμμή που βρίσκει σύμφωνους και σε απόλυτη αρμονία Μέρκελ και Σόιμπλε, παραμένει αμετάβλητη.

Απαιτούν και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να επιβάλουν περισσότερα μέτρα λιτότητας στην ελληνική Οικονομία, με την επιβολή ενός νέου σκληρού μνημονίου. Η διαπραγμάτευση έχει διαρκέσει πάνω από 5 μήνες, γιατί δεν μπορούσαν να πείσουν την νέα κυβέρνηση να κάνει την «κωλοτούμπα» που τόσο επιθυμούσαν οι Θεσμοί(ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ).

Πριν μία εβδομάδα, αφού μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις η ελληνική πλευρά πρότεινε ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σχέδιο με νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις ύψους 8 δις, οι ξένοι δανειστές πιάστηκαν στον ύπνο. Εκεί αν και αρχικά απροετοίμαστοι, είχαν δηλώσει πως η ελληνική πρόταση ήταν μία πολύ καλή βάση για συμφωνία και πληροφορίες για σύντομο τέλος της διαπραγμάτευσης διέρρεαν από κάθε θεσμό, ξαφνικά αποφάσισαν ότι θέλουν 4 δις μέτρα περισσότερα.

Βρήκαν ευκαιρία για νέες απαιτήσεις και έστησαν ένα νέο εκβιασμό που απομάκρυνε το «happy end» της διαδικασίας.

Εκεί άρχισε να φαίνεται ο κρυφός πόλεμος. Ένας πόλεμος σε πολιτικό επίπεδο, βασισμένος σε ένα σχέδιο φθοράς της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης και με τελικό σκοπό την κατάρρευση της και αντικατάστασής της από κόμματα με θέσεις πιο κοντά σε αυτές των Θεσμών….

«Μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση από τους Γερμανούς

Από τις φοβερές τοποθετήσεις των δανειστών, δύο είναι αυτές που βάζουν το απόλυτο «μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση, περιφρονούν το αποτέλεσμα και αποκαλύπτουν το γερμανικό σχέδιο.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι το ελληνικό ζήτημα (η νέα πρόταση για νέο πρόγραμμα) θα πρέπει να εξετάσουμε μετά το δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν επί τις ουσίας συζητήσεις ή τουλάχιστον αποφάσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Το άλλο «κανόνι» της Γερμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ξεκάθαρα πως πια δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και όπως τόνισε, δεν δουλεύουμε έτσι στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση σύμφωνα με δηλώσεις των θεσμών ξεκινούν από μηδενική βάση, αναμένεται να είναι αρκετά πιο βαρύ ακόμα και από την τελευταία πρόταση των δανειστών.

Έμπειροι αναλυτές με καλή γνώση της διαπραγματευσης το τοποθετούν κοντά στα 15 δις ευρώ. Ο στόχος των ξένων πιστωτών, είναι η αποδοχή του από την ελληνική κυβέρνηση, να φέρει και την κατάρρευση της.

Με την κυβέρνηση να δηλώνει μέχρι και την τελευταία στιγμή πως παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, παρά το ότι οι δανειστές έχουν αποχωρήσει, το προφανές ερώτημα, είναι «με αυτούς τους όρους γιατί;».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ