ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Να καταβληθούν άμεσα στο ακέραιο τα όλα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία χωρίς καμία περικοπή


Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το ΔΣ του σωματείου Ευαγών Ιδρυμάτων καταγγέλλουν ότι οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Ληξουρίου είναι απλήρωτοι επί ένα χρόνο!!!!
Στους σεισμούς, επί της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μετέφεραν μόνοι τους τροφίμους στο κλειστό γυμναστήριο από το γηροκομείο που είχε καταρρεύσει, πρόσφεραν πάλι απλήρωτες υπηρεσίες και δέχονταν «συγχαρητήρια». Όλοι οι παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής (οι τότε κυβερνητικοί και οι της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης) αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών διοικήσεων διαβεβαίωναν πως επεξεργάζονται λύση για τα προβλήματά τους. Ήδη από το 2011 βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, ενώ κλήθηκαν επανειλημμένα «να βάλλουν πλάτη» για τη σωτηρία του ιδρύματος σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Η εκάστοτε διοίκηση πάγια αντιμετώπιζε τους μόνιμους υπάλληλους σαν «υπερβολικό κόστος», ενώ στο πλαίσιο των «αναδιαρθρώσεων» περιορίζονταν δραματικά οι κρατικές δαπάνες (είτε μέσω ασφαλιστικών ταμείων είτε μέσω τοπικής διοίκησης). Είναι ενδεικτικό ότι η επιχορήγηση 150.000 ευρώ από την πρώην Νομαρχία έχει υποκατασταθεί από τα φετινά ψίχουλα των 7.000 ευρώ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που δεν φτάνουν για τίποτε. Σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως ο ΕΟΠΥΥ, που πληρώνουν για τα 27 από τα 35 κρεβάτια είναι σε στάση πληρωμών διαρκείας, ενώ μεγαλώνουν τα σταθερά έξοδα, αφού τα ευαγή αντιμετωπίζονται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σαν φυσικά πρόσωπα και φορολογούνται κανονικά.

Σήμερα στο Γηροκομείο Ληξουρίου έχουν απομείνει μόλις 15 εργαζόμενοι, ενώ έχουν φύγει 4 άλλοι (μία συνταξιοδότηση, μία πρόσληψη αλλού και δύο παραιτήσεις). Ως αποτέλεσμα δεν βγαίνουν οι βάρδιες, συγκεντρώνονται ρεπό που δεν παίρνουν οι εργαζόμενοι κλπ. Η δουλειά από τη μια έχει εντατικοποιηθεί, ενώ από την άλλη στο όνομα της αυστηρής τήρησης της «νομιμότητας» από τη διοίκηση έχουν περιοριστεί οι αναγκαίες και αυτονόητες διευκολύνσεις στους εργαζομένους (πχ ρύθμιση των ρεπό μεταξύ τους). Χειρότεροι όροι εργασίας και πολύμηνη στάση πληρωμών σημαίνει πρακτικά και ουσιαστικά επιχείρηση να σπρωχθεί το μόνιμο προσωπικό εκτός Γηροκομείου.

Εξάλλου, αυτή είναι η πάγια επιδίωξη κεφαλαίου – ΕΕ και κυβερνήσεων: να υποκατασταθεί η μόνιμη σταθερή εργασία από την «ευέλικτη», την «κοινωνική εργασία», τα τετράμηνα κοκ. Οι ιδιώτες – «ευεργέτες» καραδοκούν να βάλουν χέρι και πόδι στα ευαγή ιδρύματα και η ασκούμενη πολιτική τούς ανοίγει το δρόμο.

Επιπρόσθετα, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το ΔΣ του σωματείου Ευαγών Ιδρυμάτων θεωρούν ότι η νέα σύμβαση εργασίας που προτίθεται να εφαρμόσει η διοίκηση του Γηροκομείου πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ αυτής και των εργαζομένων και να μην είναι μονομερής. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και συνολικά ανοίγει το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Απαιτούμε:

1. Να καταβληθούν άμεσα στο ακέραιο τα όλα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να εξασφαλιστεί η τακτική τους μισθοδοσία χωρίς καμία περικοπή και χωρίς να γίνει καμία μετατροπή εργασιακής σχέσης και καμία απόλυση. Την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

2. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση παράδοση σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου, και να μην εξαρτηθεί από το πότε ο ιδιώτης που έχει προσφερθεί να συμβάλει στην αποπεράτωση του θέλει να το παραδώσει.

3. Το Γηροκομείο Ληξουρίου να χρηματοδοτηθεί άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του.

4. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην προοπτική ένταξής του στο δημόσιο με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγειινά.
5. Να σταματήσουν οι τρόφιμοι να πληρώνουν με οποιοδήποτε τρόπο για την παραμονή τους στο Γηροκομείο, άμεσα ή έμμεσα μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων και να αναλάβει το κράτος 100% το κόστος περίθαλψής τους.

Άμεσα προχωράμε σε:

· Παρέμβαση στη διοίκηση του Γηροκομείου εκ μέρους του Δ.Σ του ΕΚΚΙ και του Σωματείου Εργαζομένων στο Γηροκομείο Ληξουρίου σήμερα Παρασκευή 31 Ιούλη και ώρα 13:00 μμ.

· Θα ακολουθήσει σχετική Συνέντευξη Τύπου.

· Σύσκεψη με τους συγγενείς των τροφίμων, μιας και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πριν απ’ όλα πλήττει τους ίδιους τους γέροντες.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΚΚΙ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΑΝΝΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ