ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μεραρχία Άκουι



Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη σφαγή των Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας Άκουι από τους Γερμανούς ναζιστές την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Κεφαλονιά τίμησε και φέτος τη μνήμη τους με τις δέουσες τιμές.
Το παρών στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε για μια ακόμη φορά ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας, Σμήναρχος, Αντόνιο Αλμπανέσε ενώ από τις τοπικές αρχές παρευρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος, Κατερίνα Βαγγελάτου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κεκάτος, η Υπολιμενάρχης, Μαρία Κολοβού, ο Αστυνομικός Διευθυντής, Γιάννης Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Κώστας Γρηγορόπουλος, η Πρόξενος της Ιταλίας για την Κεφαλονιά, Γκρατσιέλα Μικελέτι, η Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Συλλόγου “Mediterraneo”, Άουρα Μουσέτολα Ματιάτου και η εκπρόσωπος του Συλλόγου “Cefalonia Forever”, Μιρέλα Μαρκουτζά-Μεσσάρη (Πρόεδρος: Mάριο Περικολίνι, www.cefaloniaforever.com). Οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του Ξενία και συνεχίστηκαν στο μνημείο της Μεραρχίας Άκουι, όπου πραγματοποιήθηκε και αγιασμός των στεφάνων από τον εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας, Αιδεσιμότατο π. Σιμονέλ Μποάνκις. Στον ίδιο χώρο, εκφωνήθηκαν και χαιρετισμοί από τους επισήμους. Η κα Βαγγελάτου και ο κ. Κεκάτος ανέγνωσαν τα μηνύματα του Αντιπεριφερειάρχη, Παναγή Δρακουλόγκωνα και του Δημάρχου, Αλέξανδρου Παρίση, αντίστοιχα, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Η κα Μουσέτολα-Ματιάτου, από τη μεριά της, διάβασε το μήνυμα της Προέδρου της Ενωσης Μεραρχίας Ακουι, Γκρατσιέλα Μπετίνι.

“Η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή”
Ο Ιταλός Στρατιωτικός ακόλουθος εκφώνησε τον χαιρετισμό του τόσο στην ιταλική γλώσσα όσο και στην ελληνική, στέλνοντας το μήνυμα ότι “η ιστορική μνήμη των θυμάτων της Μεραρχίας Άκουι πρέπει να παραμείνει ζωντανή στις μέρες μας και να μην ξεχαστεί” ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των προσφύγων, “με την Ελλάδα και την Ιταλία να δέχονται καθημερινά ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους λόγω της νοσηρότητας του πολέμου”. Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της Μεραρχίας Άκουι ολοκληρώθηκαν με κατάθεση λουλουδιών στο λάκκο των πεσόντων Ιτάλων. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βαγγέλης Κεκάτος καλοσώρισαν τον Ιταλό Στρατιωτικό Ακόλουθο και τη συνοδεία του στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου είχαν συζήτηση και αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. Ενα από τα θέματα που τους απασχόλησε ήταν και η περίφημη δωρεά του ασθενοφόρου που θέλησαν να παραχωρήσουν οι Ιταλοί του Ερυθρού Σταυρού Τοσκάνης και της Μεραρχίας Αcqui στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών. Μια κίνηση, όμως, που θυμίζουμε ότι δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί ποτέ λόγω ενός αλαλούμ άνευ προηγουμένου που είχε προηγηθεί για το ποια αρχή έχει δικαιοδοσία βάσει νόμου για να το παραλάβει. Εξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο, συναντήσαμε την ίδια ώρα μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο προκειμένου να του καταθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κοντέινερ, που στεγάζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια το σχολείο τους μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ