ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλη κομπίνα με ψεύτικες προπληρωμένες κάρτες είχαν στήσει επιτήδειοι

και εξαπατούσαν κυρίως επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έπειθαν τους επιχειρηματίες να εκδώσουν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών συναλλαγών και στη συνέχεια αποσπούσαν τους κωδικούς αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον δώδεκα (12) περιπτώσεις εξαπατήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.
Πιο αναλυτικά, ως προς την μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποίησαν οι δράστες προέκυψε ότι τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.
Ακολούθως, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, χρηματικού ποσού των εκατό (100) ευρώ και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.
Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.
Από την μεθοδική και συστηματική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία των προπληρωμένων καρτών και τις παρόχους εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των εμπλεκομένων.
Ωστόσο, σε σχετικές αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των δραστών, δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν αφού άλλαζαν συνεχώς κατοικία ακριβώς για αυτό το λόγο.
Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι τα ποσά που αποκτούσαν τα χρησιμοποιούσαν – εξαργύρωναν, σε παράνομο στοιχηματισμό, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή σε αγορές μέσω διαδικτύου.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ατά το παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους συναφής ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 43 και 53 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτες κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα iOS - Android : CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ