ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑ ΔΥΟ e-mail

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑ ΔΥΟ E-mail voutos@hol.gr και voutospress@yahoo.gr

Περιμένουμε τις Παρεμβάσεις σας Γιατί ο Ενεργός Πολίτης είναι για ένα Καλύτερο Αύριο των Παιδιών μας


Σάββατο, 3 Οκτωβρίου 2015

“ΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ”

Στο επόμενο 3μηνο οι υπογραφές για την παραχώρηση 14 αεροδρομίων στη Fraport

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport-Slentel. Η συναλλαγή και η παράδοση των αεροδρομίων στον προτιμητέο επενδυτή, ωστόσο, τοποθετείται μέσα στο 2016 και αφού ολοκληρωθούν οι προαιρέσεις που περιέχονται σ’ αυτή.

Μιλώντας προς την «Καθημερινή», ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την παραχώρηση των αεροδρομίων, το Ταμείο έχει ζητήσει την ανανέωση των εγγυητικών επιστολών που λήγουν στο τέλος του μήνα. Ο ίδιος σημείωσε ότι, παρόλο που υπάρχει ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή (Fraport-Slentel), καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης, αναγκάζει όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να ανανεώσουν τις εγγυητικές τους επιστολές. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν απαντήσει καταφατικά οι κοινοπραξίες Corporation America-MΕΤΚΑ και Vinci-Ακτορας, και τώρα αναμένεται και η απάντηση των Fraport-Slentel.

Το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου, η παράδοση των αεροδρομίων είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μετά το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού, τόσο για τις διοικήσεις των αεροδρομίων όσο και γα τον προτιμητέο επενδυτή, είναι κρίσιμο η αλλαγή διοίκησης να γίνει εκτός περιόδου μεγάλης τουριστικής κίνησης. Για τους ενδιαφερόμενους θα ήταν ευχής έργο η διαδικασία να ολοκληρωνόταν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή πριν από το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, αλλά κάτι τέτοιο πλέον δεν θεωρείται εφικτό. Ολοι δε εκτιμούν, την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

Ο ΟΛΠ

Αισιοδοξία, ωστόσο, υπάρχει στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και για την έκβαση του διαγωνισμού στον ΟΛΠ. Ο πρόεδρος του Ταμείου αναφέρει ότι είναι εφικτή η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Νοέμβριο, έτσι ώστε να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης κατά τη διάρκεια α΄ τριμήνου του 2016. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ πριν από λίγες ημέρες παρέδωσε το σχέδιο της νέας Σύμβασης Παραχώρησης του ΟΛΠ στους ενδιαφερόμενους φορείς (περιφέρεια, δήμοι κ.λπ.) προκειμένου να τη σχολιάσουν.

Στη συνέχεια, αφού τα σχόλια των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωματωθούν, το νέο σχέδιο θα αναρτηθεί στο «ιδεατό δωμάτιο δεδομένων (virtual data room-VDR)» προκειμένου να περιέλθει σε γνώση των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Αφού οι τελευταίοι το μελετήσουν και υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους, το ΤΑΙΠΕΔ θα αναρτήσει στο VDR το τελικό κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης. Από τη στιγμή που οριστικοποιηθεί το κείμενο της Σύμβασης Παραχώρησης, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι θ’ απαιτηθεί ένας μήνας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει μια ισχυρή κόντρα στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας, και από τους τρεις ενδιαφερόμενους Cosco, ΑPM Terminals (Maersk) και ICTS Inc. Ο ίδιος σημείωσε ότι, σε αντίθεση με ό,τι θεωρούν πολλοί, η παραχώρηση του λιμένα Πειραιά δεν θ’ αποτελέσει «περίπατο» για την Cosco και ότι η κινεζικών συμφερόντων επιχείρηση θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μη χάσει τον Πειραιά.

Πηγή: «Καθημερινή»

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ