ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Δείτε την ομιλία του Σπύρου Γαλιατσάτου που πραγματικά... «σπάει κόκαλα»



Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού

τουρισμού αποτελούν οι νέες νόμιμες, ημι-νόμιμες παράνομες μέθοδοι μίσθωσης καταλυμάτων (εκμίσθωση ιδιωτικών κατοικιών, «πειρατικά» ενοικιαζόμενα, ξενοδοχεία που ανήκουν σε offsore εταιρείες κ.α.), η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων του τουρισμού αλλά και η νέα διαδικασία πιστοποίησης που θα επιβαρύνει τις τουριστικές επιχειρήσεις με νέα έξοδα σε μια εποχή που μπορεί οι αφίξεις να αυξάνουν, ο τζίρος όμως και κυρίως τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν ακολουθούν πάντα την ίδια πορεία.
Κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του τουρισμού αλλά και επιχειρηματίες είναι πραγματικά «στα κάγκελα» αφού βλέπουν τα στατιστικά να ευημερούν (και να αναμένεται να ευημερήσουν ακόμη περισσότερο), το... ταμείον όμως να παραμένει φτωχό, για να μην πούμε... μείον.
Κι όλα αυτά σε μία εποχή που τόσο το νομικό πλαίσιο όσο και οι πιέσεις που δημιουργούν τα ρεκόρ ανεργίας που σπάει το ένα μετά το άλλο η Ελλάδα, έχουν οδηγήσει τις εργασιακές συνθήκες σε επίπεδα που θυμίζουν μεσαίωνα, πολλές φορές μάλιστα με την αναγκαστική συναίνεση των εργαζομένων.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τις μικρές επιχειρήσεις και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου η αύξηση των αφίξεων παρότι έδωσε μία μικρή ανάσα ρευστότητας και διέλυσε προσωρινά τους φόβους ολοκληρωτικής καταστροφής που έφεραν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τα capital controls, δεν δίνει κανένα εχέγγυο για το μέλλον, αφού το μεγάλο χέρι του κράτους αλλά και οι «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού παίρνουν από την... δεξιά τσέπη, αυτά που μπήκαν στην αριστερή (μπορεί να γραφτεί και ανάποδα αυτό, δεν είναι πολιτικό το σχόλιο...).
Οι ξενοδόχοι, τρέμουν τη διαδικασία νέων πιστοποιήσεων που τους εξαναγκάζει να ακολουθήσουν η κυβέρνηση (ελληνική και... ευρωπαϊκή), αφού όσο καλές και αν είναι οι υποδομές τους, ξέρουν πολύ καλά ό,τι όλο και κάτι θα χρειαστεί να αλλάξουν ή να επικαιροποιήσουν ώστε να λάβουν τα νέα σήματα, κάτι που σημαίνει επιπλέον έξοδα και νέες επιβαρύνσεις σε έναν προϋπολογισμό που... όπου δεν γίνονται αλχημείες και «πειράγματα» βγαίνει με δυσκολία ή δεν βγαίνει καθόλου.
Ρευστό uber alles;
Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που βλέπουν αυτό που γίνεται με τα περιφερειακά αεροδρόμια ως αφετηρία της προσπάθειας των Γερμανών να βάλουν πόδι ή... μπότα (εξαρτάται από τον βαθμό συμπαθειας που αισθάνεστε προς τους εταίρους μας) στον ελληνικό τουρισμό (όπως έχουν βάλει τα τελευταία χρόνια και στον Τουρκικό) και φοβούνται ότι μια... «φιλική» επίθεση γερμανικών κεφαλαίων στην ελληνική τουριστική αγορά θα οδηγούσε σε μαζικό ξεπούλημα των ελληνικών ξενοδοχείων. Γιατί ως γνωστόν, όταν οι προϋπολογισμοί δεν βγαίνουν, το ρευστό γίνεται... uber alles ειδικά σε επιχειρήσεις που πριν την κρίση «άρμεγαν» τον... πρόθυμο «μαστό» του τραπεζικού δανεισμού και τώρα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί.
Δεν είναι λίγοι οι ξενοδόχοι που μόλις πήραν το υπέροχο ρευστό από τα τουριστικά γραφεία (από όσα δεν πτώχευσαν τουλάχιστον) αλλά και από τις ορδές των τουριστών που κατέκλυσαν φέτος τα ελληνικά παράλια, το κατέθεσαν ωραία-ωραία στο τραπεζικό υποκατάστημα της γειτονιάς τους, είτε για να πληρώσουν τις ωραίες και μαζεμένες δόσεις των ωραίων τους δανείων είτε για να καταθέσουν τους ωραίους τους φόρους που οι ωραίες μας και ενίοτε επαναστατικές κυβερνήσεις φρόντισαν να... μπουμπουνίσουν στον ελληνικό τουρισμό τα τελευταία χρόνια, με τρόπο ηρωικό και πένθιμο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη φωνάζουν ότι αν κάνουν ένα ντου οι Γερμανοί στην ελληνική τουριστική αγορά, θα μας αγοράσουν οικογενειακώς, και μάλιστα... μπιρ μπαρά.
Ας υποθέσουμε όμως ότι όλα αυτά είναι απλώς σενάρια συνωμοσίας και ας επιστρέψουμε στην ωμή πραγματικότητα.
Σ. Γαλιατσάτος: Ας μας πάρουν τα σήματα!
Λάβρος ήταν για μία ακόμη φορά ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος κατά όλων αυτών που οδηγούν τους ξενοδόχους σε απόγνωση, ενώ οι αριθμοί ευημερούν. Ο Κεφαλονίτης αντιδήμαρχος Τουρισμού που πρόσφατα παρουσίασε μαζί με τον περιφερειάρχη την επικοινωνιακή πολιτική της Περιφέρειας Ιονίων Νησων, είπε τα πράγματα με τ' όνομά τους, και δεν ήταν η πρώτη φορά. Ήδη πριν λίγες εβδομάδες την νύφη είχαν πληρώσει η υπεύθυνοι γνωστής εταιρείας πιστοποίησης που ήρθαν να ενημερώσουν τους ξενοδόχους της Κεφαλονιάς για τις νέες διαδικασίας πιστοποίησης και τους όρους διατήρησης των σημάτων. Κι εκεί άστραψε και βρόντηξε ο Γαλιατσάτος, βλέποντας την κρατική γραφειοκρατία από την μία πλευρά να παίρνει από την αριστερή (είπαμε, ή δεξιά...) τσέπη το ρευστό από τους ξενοδόχους από την άλλη να μην κάνει τίποτα για να τους προστατέψει από τον κάθε αρπακολατζή που αποφάσισε να κάνει το παιδικό δωμάτιο του γιου του... room to let.
Με μια ομιλία στην ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) που όπως έγραψε το money-tourism, ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να πει μεγαλόφωνα όταν ήρθε η σειρά του να μιλήσει μετά τον Γαλιατσάτο «μετά τον Σπύρο τι να πεις...», δεν δίστασε να απειλήσει ότι οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν ακόμη και οι ίδιοι τα σήματά τους αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Να πρέπει να ενισχύουν δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό διαρκώς με νέους φόρους αλλά από την άλλη, να μην τους προστατεύει κανείς από την απειλή της νόμιμης ή παράνομης sharing economy, αναφερόμενος στις νέες υπηρεσίες ενοικίασης ιδιωτικών καταλυμάτων που ήρθαν και στην Ελλάδα με αφετηρία κυρίως εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας αλλά και τους γνωστούς «πειρατές» του τουρισμού που προσφέρουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση με έσοδα που φυσικά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία αδήλωτα και αφορολόγητα σε σπίτια που δεν προσφέρουν κανενός είδους εγγύηση ποιότητας ή πιστοποίηση.
Ο κ. Γαλιατσάτος κατήγγειλε επίσης ότι ενώ ο ΣΕΤΕ έχει πάει όλα τα στοιχεία στο υπουργείο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες προφάσεις και υπεκφυγές την ίδια στιγμή που η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ζημιά στους επαγγελματίες.
Επίσης κατήγγειλε ότι ακόμη και ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς (Γ. Τιμοθεάτος) έχει δει με τα μάτια του στο αεροδρόμιο «Άννα Πολλάτου» (αυτό που ανήκει στο γερμανικό Δημόσιο, για να μην ξεχνιόμαστε) να «παραλαμβάνουν τους τουρίστες αυτοκίνητα με κρατικές πινακίδες (!) και να τους μοιράζουν σε καταλύματα που έχουν εκμισθώσει οι "άγγλοι μαστόροι" στην περιοχή. Κι εμείς καθόμαστε να μετράμε αυξήσεις στις αφίξεις!», θα πει χαρακτηριστικά.
Και θα συνεχίσει: «Να φορολογηθούμε, να προσφέρουμε από το εισόδημά μας, γιατί αν χαθεί η χώρα χαθήκαμε όλοι μας... αλλά να προστατευθούμε από την κυβέρνηση από τον αθέμιτο ανταγωνισμό!»
Δείτε την ομιλία του Σπύρου Γαλιατσάτου που πραγματικά... «σπάει κόκαλα»




Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ