ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση του «Υπερίωνα»



Πολύ μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του ξενοδοχείου Summery στο Ληξούρι προκειμένου να χωρέσει το πλήθος του κόσμου, το οποίο παρευρέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία “Υπερίων” για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, που γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν όρθιοι την ημερίδα, αφού δεν υπήρχαν κενές θέσεις αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι άξιζε τον κόπο αφού τα μέλη του “Υπερίωνα” παρουσίασαν μια εκδήλωση, με θέμα τις «δυσκολίες και την καθημερινότητα των ατόμων με κινητικές αναπηρίες», που έκανε τους πάντες να συγκινηθούν με την απαράμιλλη ψυχική τους δύναμη. Μια δύναμη που εξέφρασαν με τον καλύτερο τρόπο, ερμηνεύοντας τραγούδια γεμάτα με επίκαιρα μηνύματα με την παρότρυνση των εθελοντριών-εκπαιδευτικών του Εργαστικού Δημιουργικής Απασχόλησης. Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η Πρόεδρος της Ενωσης ΑμεΑ “Υπερίων”, Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου, η οποία δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Εκ μέρους των τοπικών αρχών, απεύθυναν χαιρετισμό ο Πανοσιολογιώτατος, π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κ.κ. Δημήτριο, o επιστημονικός συνεργάτης της Βουλευτή του Νομού, Γιάννης Βαρούχας και από τη Δημοτική Αρχή ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Βαγγέλης Κεκάτος, ο Αντιδήμαρχος Παλλικής, Αλέξης Μοσχονάς, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Γιώργος Κατσιβέλης. Ακόμα, έδωσαν το παρών ο επικεφαλής της Ενωμένης Τετράπολης, Βασίλης Ρουχωτάς, ο πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Φιλιππάτος, η Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου των Περατάτων, Ράνια Φραγκισκάτου, ο Διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων, Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς κ.α..

Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι
Η ημερίδα ξεκίνησε με την προβολή ενός συγκινητικού βίντεο, που περνούσε το μήνυμα ότι “όλοι είμαστε διαφορετικοί, όλοι είμαστε ίσοι”, υπό τους ήχους του τραγουδιού “Χέρια σαν κι αυτά” τoυ συγκροτήματος Locomondo. Ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες της βραδιάς από τους εξειδικευμένους επιστήμονες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Αντώνη Χαροκόπο, Οργανωτικό Γραμματέα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) και Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ εν μέσω οικονομικής κρίσης και τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ακόμα, τοποθετήθηκαν ο Γιώργος Κασσιανός, Ορθοπεδικός του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας για τα κινητικά προβλήματα στα ΑμεΑ και οι φυσικοθεραπεύτριες, Ελένη Δρακονταειδή και Ιουλία Ζαφειράτου, οι οποίες αναφέρθηκαν στο ρόλο της άσκησης στα άτομα με κινητικές αναπηρίες. Παράλληλα, προβλήθηκε μια ταινία-έκπληξη μικρού μήκους με τίτλο “Τέχνη Ζωής” που επιμελήθηκε η Μαρία Λαδά και αφορούσε την καθημερινότητα και τη δράση του Ατόμου με κινητικές αναπηρίες. Ευχάριστη παρένθεση, όπως προαναφέραμε, αποτέλεσαν τα τραγούδια που ερμήνευσαν ενδιάμεσα τα μέλη της Χορωδίας του Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης με τη συνοδεία των εθελοντριών εκπαιδευτικών τους. Τη Χορωδία διηύθυνε ο αρχιμουσικός, Σπύρος Θεοτοκάτος μαζί με τον ψυχολόγο-μουσικό, Ανδρέα Σαβράμη. Τραγούδια, όπως το “Εγώ Μιλάω για Δύναμη”, οι “Διαφορετικοί” και η “Συννεφούλα” ερμηνεύτηκαν μοναδικά από τα μέλη του “Υπερίωνα”, μαζί με παραδοσιακές καντάδες, όπως το “Ενα παπόρο μέσα” και το “Γιαλό γιαλό”. Να σημειωθεί ότι το δικό του μήνυμα για την εκδήλωση – το ανέγνωσε ο Ηλίας Παρίσης – έστειλε και ο τρεις φορές Παραολυμπιονίκης, Χρήστος Ταμπαξής, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη του στο έργο που επιτελεί ο “Υπερίων”.

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ