ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Έκλεισε η διαπραγμάτευση, άνοιξε η αγορά των κόκκινων δανείων 1 / 8


© Capital.gr Έκλεισαν νέο υπερταμείο και ΑΔΜΗΕ -πολύ κοντά για κόκκινα δάνεια
Των Δ. Καδδά, Β. Γεώργα

'Επιτεύχθηκε συμφωνία και σε αυτόν τον γύρο ', ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Προανήγγειλε την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου προς ψήφιση αύριο στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί έως το απόγευμα της Τρίτης. Στον νόμο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τα 'κόκκινα δάνεια ', το μισθολόγιο στο Δημόσιο και άλλα πεδία των 13 προαπαιτουμένων που απαιτούν νομοθέτηση.

Και τα στεγαστικά στα funds

'Ανοίγει ' άμεσα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή η πώληση 'κόκκινων δανείων ' όλων των κατηγορών (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) με εξαίρεση τα δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία. Για τα δάνεια πρώτης κατοικίας θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

'Κλείδωσε ' η διαπραγμάτευση

Οι υπουργοί, Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, σε επίπεδο κορυφής, εξήγησαν ότι εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες που θα οριστικοποιήσουν οι τεχνικές ομάδες Ελλάδας και Θεσμών. Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι λογικά το απόγευμα της Τετάρτης θα συνεδριάσει, εκ νέου, το EWG, με στόχο να εγκρίνει τη δόση του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. σήμερα έχει επίσης προγραμματιστεί EWG, στο οποίο θα συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα).

Στόχος είναι έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ.

Στρατηγική έκθεση για το νέο Ταμείο

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι συμφωνήθηκε μια στρατηγική έκθεση, η οποία σταδιακά θα καταλήξει σε νόμο. Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην παρούσα συμφωνία δεν γίνεται λόγος για τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος και για το έαν το ποσό αυτό θα μειωθεί λόγω των χαμηλότερων αναγκών για κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Προανήγγειλαν ότι θα ενεργοποιηθεί έως το Πάσχα, ότι θα μετάσχει σε αυτό το ΤΧΣ και ότι διοικητικά θα διαρθρωθεί μία διοικούσα επιτροπή, αλλά και 'μπαλόνια ' που θα επιβλέπουν πακέτα περιουσιακών στοιχείων.

Δημιουργείται υπέρ ταμείο που θα συμπεριλάβει και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.).

Μισθολόγιο στο Δημόσιο

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε δημόσιους υπαλλήλους στο ενιαίο μισθολόγιο.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ