Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2012 – 2014 και όπως δήλωσε ο υπουργός υγείας κ. Ξανθός: «Προφανέστερα αφορά και πολιτικές ευθύνες του υπουργείου αυτής της περιόδου». Εμπλέκονται 15 εταιρείες ενώ μεγάλο μέρος αφορά μία εταιρεία ενώ στην ηγεσία του υπουργείου τότε ήταν ο κ. Αδ. Γεωργιάδης.
MEGA: «Μάζεψε τον σκύλο που έχεις δίπλα σου»

Αντίθετα το Mega και η πλειονότητα των μέσων του διαδικτύου που το αναπαρήγαγαν ανέδειξε κυρίως τη στιγμή της έντασης στη συνέντευξη τύπου μεταξύ του κ. Πολάκη και των δημοσιογράφων χωρίς να είναι ορατή η αιτία που προκλήθηκε αυτή. Ενώ η είδηση για την υπόθεση διαφθοράς και τις καμπάνιες του ΚΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε επιγραμματικά στο τέλος του ρεπορτάζ του καναλιού.

Το κανάλι εστίασε στη στιγμή της κόντρας με προφανή στόχο την ετεροβαρή προσοχή του κοινού από την είδηση στην ένταση και την έμμεση «γελοιοποίηση» των δύο υπουργών. Χαρακτηριστική η έμφαση που δόθηκε στο πως ο κ. Πολάκης αναφερόταν στον ιό του HIV και τις λεκτικές παρεμβάσεις των δημοσιογράφων.

Το κλίμα ήταν από την αρχή «εκρηκτικό» λέει η δημοσιογράφος του καναλιού παρουσιάζοντας έναν αν. υπουργό Υγείας που αντιδρά κάθε φορά που προσπαθούσε κάποιος δημοσιογράφος να ρωτήσει κάτι στη συνέντευξη τύπου και απαιτούσε από το δημοσιογράφο «να δείξεις το στοιχειώδη σεβασμό την ώρα που μιλάει ο υπουργός». «Τα μαντρόσκυλα που έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να εμποδίσει αυτό που γίνεται δεν μας σταματάνε» είπε ο κ. Πολάκης.

Όσο η ώρα περνούσε οι τόνοι ανέβηκαν και άλλο με σχόλια από δύο κυρίως δημοσιογράφους «μάζεψε τον σκύλο που έχεις δίπλα σου» «να με σέβεσαι να σε σέβομαι» «ο σεβασμός εμπνέεται» «το στυλ σας στην Κρήτη και όχι εδώ».
ΕΡΤ: Παρατυπίες και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος δείχνει το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στη Δικαιοσύνη παραπέμπει το υπουργείο Υγείας παρατυπίες και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Διακόσιοι πενήντα φάκελοι ελέχθησαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορούσαν την επικοινωνιακή καμπάνια του Κέντρου Ελέγχου και Προληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την περίοδο 2012-2014 και το πόρισμα έχει ήδη διαβιβασθεί στον εισαγγελέα, καθώς διαπιστώνονται παρατυπίες, ενώ ελέγχεται ο ρόλος μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όσον αφορά στην περίοδο 2012-2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος επικοινωνίας ανήλθε στα 9.762.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.000 ευρώ και τελικά πληρώθηκαν 3.026.000 ευρώ.

Πρόβλημα επίσης υπάρχει διότι, όπως ελέχθη, δεν αποδεικνύεται η συχνότητα προβολής των μηνυμάτων που πληρώθηκαν. Οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος ήταν από το ΕΣΠΑ, ίδιους πόρους και μετατροπή χρήσης ενός μέρους του δανείου, που είχε ληφθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πανδημία της γρίπης, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οι εκστρατείες ενημέρωση αφορούσαν την καμπάνια για την πρόληψη κατά του καρκίνου, προγραμματική δράση για την εποχική γρίπη, καμπάνια για την ορθή χρήση αντιβιοτικών, προώθηση γενοσήμων φαρμάκων και ενημερωτική εκστρατεία κατά του HIV. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, για τον καρκίνο και τα γενόσημα το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε αρμοδιότητα να διεξάγει τις συγκεκριμένες καμπάνιες, ενώ ο κ. Ξανθός είπε ότι υπάρχουν ευθύνες μελών του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των πολιτικών διοικήσεων του υπουργείο Υγείας τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο πειθαρχικός έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, είπαν υπουργός και αναπληρωτής. «Ο χώρος της Υγείας βρίθει παρανομιών. Θα μπορούσαμε αυτά τα χρήματα να τα χαρακτηρίσει κάποιος και ψίχουλα συγκριτικά με άλλα, αλλά πρόκειται για δημόσιο χρήμα» είπε ο κ. Πολάκης, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η ηθικοποίηση του ΕΣΥ και η συνολική εξυγίανση του συστήματος Υγείας.