ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Δύο νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην Παλιοσταφίδα






Όχι μία αλλά δύο θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν νεκρές στην παραλία Παλιοσταφίδα της Λάσσης στην Κεφαλονιά.
Την Κυριακή το απόγευμα κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε την ομάδα του Wildlife Sense, που μελετά και προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς, για μία νεκρή χελώνα στην Παλιοσταφίδα. Όταν όμως φτάσαμε στην παραλία για τη διενέργεια αυτοψίας, βρήκαμε και μια δεύτερη νεκρή χελώνα μόλις λίγα μέτρα παρακάτω. Σύμφωνα με τακτικό επισκέπτη που βρισκόταν εκεί, η δεύτερη χελώνα είχε ξεβραστεί μόλις λίγες ώρες νωρίτερα.
Και οι δύο χελώνες είναι του είδους Caretta caretta και δεν είχαν εξωτερικά σημάδια πρόσφατου τραυματισμού στο κέλυφος, στα πτερύγια, ή στο στόμα τους. Αυτό υποδηλώνει πως η πιθανότερη αιτία θανάτου είναι πνιγμός όταν πιάστηκαν σε αλιευτικά δίχτυα. Η μία χελώνα μάλιστα είχε ακόμη πάνω της ένα κομμάτι από δίχτυ παράκτιας αλιείας.
Θαλάσσιες χελώνες που κολυμπούν κοντά στις ακτές πιάνονται συχνά σε δίχτυα. Σύμφωνα με ντόπιους ψαράδες, εννιά στις δέκα φορές περίπου οι χελώνες μπορούν να αναπνεύσουν και όταν ο ψαράς επιστρέψει για να μαζέψει τα δίχτυα τις απελευθερώνει ζωντανές. Ωστόσο, αρκετά συχνά οι χελώνες δεν μπορούν να κολυμπήσουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν και πεθαίνουν ή πέφτουν σε κωματώδη κατάσταση.
Αν και κάποιες φορές η χελώνα θα μπορούσε ακόμη να σωθεί, αυτό είναι κάτι που πολλοί ψαράδες δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν. Έτσι, μαζί με άλλα λιγότερο συχνά αίτια θανάτου, στην Ελλάδα ξεβράζονται κάθε χρόνο περισσότερες από 400 νεκρές θαλάσσιες χελώνες. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους αυτό το χαρισματικό θαλάσσιο ζώο κινδυνεύει με εξαφάνιση.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ