ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η Θολούρα, η Βοημία και ο Σαμούρης



Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου κράτησε περίπου τρεις ώρες και αφορούσε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου, αναφορικά με τα χρήματα των σεισμοπαθών και πλημμυροπαθών στη Βόρεια Κεφαλονιά.
Κάθε άλλο για τα χρήματα αυτά μίλησε σχεδόν το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, με μόνο τους δύο Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης να επικεντρώνονται περισσότερο στο γεγονός ότι με τα ψίχουλα που θα πάρουν οι 40 κάτοικοι της Ερύσσου δεν πρόκειται να ανακουφιστούν από τις «τρύπες» που άφησε πίσω του ο σεισμός και η βροχή. Οι μνήμες των περισσότερων Συμβούλων της αντιπολίτευσης γύρισαν στους σεισμούς του 2014 και πως κατανεμήθηκε τότε η οικονομική βοήθεια στους πληγέντες. Τόσο η «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά» όσο και η «Ενωμένη Τετράπολη» κατηγόρησαν την Δημοτική Αρχή ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα του κράτους και τις δωρεές για «ίδιον όφελος» δηλαδή για να κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου του 2014. Μάλιστα ο Δημοτικός Σύμβουλος, Θόδωρος Φλωράτος, κατηγόρησε ανοιχτά τη Δημοτική Αρχή ότι υπάρχει «θολούρα» στα οικονομικά του Δήμου. Ο κ. Φλωράτος στάθηκε στην «ειλικρίνεια» του Δημάρχου πριν από έναν μήνα περίπου όταν αυτός ανέφερε μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι έγιναν λάθη στο μοίρασμα της βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς, ανέφερε για… κρύσταλλα Βοημίας κ.α. Αυτά υπενθύμισε ο κ. Φλωράτος και έσπευσε να τον «καταπιεί» ο Νίκος Ανουσάκης, λέγοντάς του ότι ο Δήμαρχος δεν τα εννοούσε. Χαρακτηριστικά ο κ. Φλωράτος ανέφερε: «Αν ανατρέξουμε και στην εποχή των σεισμών του 2014 ο Δήμαρχος παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη. Εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι τα λάθη αυτά έγιναν εσκεμμένα, ωστόσο στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, είτε τα λάθη είναι εσκεμμένα, είτε είναι αθέλητα, έχουν τις ίδιες συνέπειες. Είναι πολύ λεπτό το θέμα με την κίνηση των δαπανών. Με την εμπειρία που διαθέτω, διακρίνω… θολούρα στα οικονομικά του Δήμου».

Έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση μέσα στη… θολούρα
Οι παραπάνω κουβέντες έφεραν την αντίδραση όχι μόνο από τον κ. Ανουσάκη, αλλά και από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Κατερίνα Γαρμπή, η οποία κατηγόρησε τον κ. Φλωράτο πως αν και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής έχει να πατήσει το πόδι του από το καλοκαίρι σε αυτή. Η αντίδραση του κ. Φλωράτου ήταν ακαριαία. «Δεν μου πείτε εσείς κα Γαρμπή πότε θα έρχομαι στην Επιτροπή, αφού έρχεται ο αναπληρωματικός μου. Κοιτάξτε εσείς τη θολούρα στα που υπάρχει στα οικονομικά του Δήμου, πείτε μας πως κινούνται τα λεφτά που εισπράττετε από τη Μελισσάνη και την Δρογκαράτη στα ταμεία του Δήμο και ύστερα μας κάνετε υποδείξεις». Η κα Γαρμπή δεν αντέδρασε στα τελευταία λόγια του κ. Φλωράτου και παρά την παραίνεση από τον Βασίλη Ρουχωτά να πει πως μετακινούνται τα χρήματα, αυτή όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά αναχώρησε από την αίθουσα προς άγνωστη κατεύθυνση, παρά τα «παρακάλια» του Σπύρου Σαμούρη να μείνει και να εξηγήσει το παρακάτω θέμα. Πάνω στο θέμα της… θολούρας ζήτησε τον λόγο και ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε συμβουλέψει την Δημοτική Αρχή να τακτοποιήσει τα θέματα που έχουν σκιές, να τακτοποιήσει πράγματα που βάζουν θολούρα στα οικονομικά. Αναφορικά με το θέμα της οικοσκευής το χρησιμοποίησε για ιδίων όφελός της η παράταξης της Ισχυρής Κεφαλονιάς. Το παραδέχθηκε και ο Δήμαρχος που ώρες-ώρες γίνεται ειλικρινής. Γι’ αυτό του λέμε μπράβο του που είναι ειλικρινής. Δεν θα έπρεπε να έρθει κάποιος να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί και τι αιτήσεις έχουν γίνει από τις πλημμύρες και από τον σεισμό στην Έρυσσο; Κάθε Σύμβουλος πρέπει να ξέρει πόσα σπίτια έχουν πρόβλημα, όμως εμάς δεν μας ενημερώνετε. Εμείς όμως κάνουμε κριτική και αυτό δεν σας αρέσει».

Σαμούρης: «Εγώ εκλέγομαι όπου γουστάρω»
Τα ωραία και πιο φαιδρά είχαν συνέχεια, αφού ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Τζωρτζάτος, καθήμενος στη θέση του Αναπληρωτή, ήθελε να πάρει λίγο από την… λάμψη του Διονύση Λυκούδη και δεν δίστασε να γίνει κομμάτια με τον Σπύρο Σαμούρη και την Λαϊκή Συσπείρωση. «Πήγαινε να μιλήσεις στους νταλικέρηδες για απεργία» του φώναζαν από τη Λαϊκή Συσπείρωση. «Είστε πολύ μικροί για να με κρίνετε», απαντούσε αυτός. Καμία σχέση με το θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου (αναμόρφωση προϋπολογισμού). Ωστόσο, η μάχη άναψε όταν πήγε κάτι να… ψελλίσει στον κ. Τζωρτζάτο ο Σπύρος Σαμούρης. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου «αποκάλυψε» πως ο κ. Σαμούρης παρακαλούσε τον Δήμαρχο προεκλογικά να τον πάρει στην «Ισχυρή Κεφαλονιά» και τον κ. Σαμούρη να απαντά: «Είναι άσχετος δεν ξέρει τι του γίνεται. Ο Παρίσης τρία χρόνια με κυνηγούσε να πάω μαζί του, μέχρι που μου πρότεινε να φτιάξω και τον συνδυασμό. Και κάθε φορά που με βλέπει αυτό μου λέει. Εγώ όμως εκλέγομαι όπου εγώ γουστάρω. Εμένα με κρίνει 15 χρόνια η κοινωνία και όχι ο Τζωρτζάτος». Μάλιστα, ο κ. Σαμούρης επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Τζωρτζάτο λέγοντάς ότι προεκλογικά πέρασε από τη Λάσση και το σπίτι του Αλέκου Καλαφάτη και περνούσε γενεές 14 την «Ισχυρή Κεφαλονιά». «Τότε τους έβριζες και τώρα συνεργάζεσαι μαζί τους», του είπε ο κ. Σαμούρης. Ο κ. Τζωρτζάτος πέταξε στο τραπέζι το επεισόδιο Σαμούρη-Τσιλιμιδού το 2010 λέγοντας: «Ο κ. Σαμούρης δεν ξέρει τι λέει και άλλωστε τον αξιολόγησε κατάλληλα ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου Γιώργος Τσιλιμιδός». Λίγα λεπτά αργότερα στην όμορφη αυτή κουβέντα μπήκε και ο Αντιδήμαρχος Ελειού-Πρόννων, Νίκος Παπαδάτος, ο οποίος ανέφερε πως συγγενικό του πρόσωπο επί Αντιδημαρχίας Σαμούρη δεν μπορούσε να πάρει άδεια να βάλει καθίσματα στην πλατεία Καββαδία. Ο κ. Σαμούρης διευκρίνισε πως εκείνη την εποχή κανένας δεν έπαιρνε άδεια για να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στην παραλιακή. Η «παράσταση» διακόπηκε αφού κουράστηκαν οι συντελεστές της λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα στις 17:30. Να είστε όλοι εκεί…

Ρεπορτάζ Ξενοφώντας Ευαγγελάτος

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ