ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ




Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σας στην Ελλάδα. Η επίσημη επίσκεψή σας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Δύο χώρες, που έχουν μια πολύ μακρά παραδοσιακή σχέση φιλίας και συνεργασίας. Οι δύο λαοί μας, οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί, οι δύο αρχαιότεροι μεσογειακοί πολιτισμοί, που μπόλιασαν τον παγκόσμιο πολιτισμό έχουν μια μακρά παράδοση στους αιώνες και πιστεύω ότι αυτή η σχέση, που μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω, και να παίξει ρόλο καταλύτη στις ευρύτερες εξελίξεις στην αποσταθεροποιημένη περιοχή μας.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, στην Ελλάδα και εύχομαι η παρουσία σας, εκτός από το ζεστό ήλιο μέσα στο χειμώνα, να φέρει και μια εποικοδομητική συνεργασία που θα δώσει προοπτική στους λαούς μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Abdel Fattah Al- Sisi: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την ευκαιρία που μου δίνετε να συναντηθούμε σ’ αυτή την επίσκεψη, η οποία αποδεικνύει την πολύ καλή σχέση που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, από αρχαιοτάτων χρόνων μεταξύ μας, η οποία ολοένα και θα βαίνει αυξανόμενη. Αυτό συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια από τότε που ξεκίνησε η ανθρώπινη ιστορία και ο πολιτισμός. Εγώ ενθυμούμαι ότι πάντοτε οι Ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις ήταν πολύ ισχυρές. Οι θέσεις της χώρας σας ήταν πάντοτε θετικές απέναντι στη χώρα μου - και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια – κατανοώντας την πραγματικότητα που υπήρχε στην Αίγυπτο. Και έχετε μεταφέρει με όλη την ειλικρίνεια την αιγυπτιακή φωνή στους ευρωπαίους φίλους σας. Θα συζητήσουμε τρόπους συνεργασίας και αυτή η τριμερής συνεργασία θα αποτελέσει τον πρώτο πυρήνα συνεργασίας μεταξύ των χωρών ολόκληρης της περιοχής. Τα συμφέροντά μας και οι στόχοι μας είναι κοινοί. Η σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι μεταξύ των στόχων που έχουμε βάλει και στη συνεργασία μας, πέρα από την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τις κοινές επενδύσεις και άλλα θέματα στα οποία θα καταλήξουμε.
Εξοχότατε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι από τη συνεργασία μας περιμένουν πολλοί, πολλά. Νομίζω, ότι οι κινήσεις μας θα αποβούν ισάξιες, εφάμιλλες των προσδοκιών μας. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι σας απευθύνω την πρόσκληση να επισκεφτείτε επίσημα το Κάιρο. Ευχαριστώ πολύ.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ