ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΑΡΧΕΙΟ

ΝΕΟ ΣΑΙΤ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ



Με αφορμή τη συζήτηση στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της αίτησης για Νομιμοποίηση του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Τραπεζάκι Λειβαθούς, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων της περιοχής θα ήθελε να κάνει γνωστό στη κοινή γνώμη του νησιού μας τα εξής:
Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 207 του ν. 4072/2012 (Α΄82),. υπάρχει η δυνατότητα νομιμοποίησης δημοτικών λιμενικών εγκαταστάσεων οι οποίες κατασκευάστηκαν στο παρελθόν χωρίς τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις αρκεί ως τις 31-12-2013 να κατατεθεί σχετικός Φάκελος και αίτηση από τη Δημοτική Αρχή στη Κτηματική Υπηρεσία.
Μετά, τη δημοσίευση του Νόμου, ο Σύλλογος Αλιέων της περιοχής μας, η Τοπική Κοινότητα Βλαχάτων, Δημοτικές Παρατάξεις, 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι και 220 κάτοικοι της περιοχής μας, έχουν καταθέσει πολλαπλές αιτήσεις και δικαιολογητικά ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί σχετικά.
Παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των ενδιαφερομένων προς τη Δημοτική Αρχή (κατάθεση επιπρόσθετων δικαιολογητικών, νέων αιτήσεων, υπογραφών πολιτών και Δημοτικών Συμβούλων, κατ' ιδίαν συσκέψεων των Ερασιτεχνών Αλιέων με το κ. Δήμαρχο), το θέμα μπήκε στη ημερήσια διάταξη στο προηγούμενο ΔΣ, δηλαδή 13 ολόκληρους μήνες μετά την κατάθεση της πρώτης αίτησης (Σεπτέμβριος 2012) από τους ενδιαφερόμενους και μόλις 2 μήνες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για νομιμοποίηση που τίθεται από το Υπουργείο.
Η σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο φτιάχτηκε από ιδιώτες το 1957 και άρα δεν αποτελεί δημοτικό έργο το οποίο μπορεί να ενταχθεί στο σχετικό Νόμο για νομιμοποίηση. Τελικά, η συζήτηση και ψήφιση αναβλήθηκαν για το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων της περιοχής μας θεωρεί ότι εμπαίζεται από την Δημοτική Αρχή η οποία με χαλκευμένα στοιχεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κατεδαφίσει το μικρό αλιευτικό καταφύγιο για λόγους που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Για το εν λόγω Αλιευτικό Καταφύγιο υπάρχουν 3 εισηγήσεις από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία που διαφοροποιούνται σε αρκετά σημεία μεταξύ τους. Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας με αρχικά Γ.Κ, η δεύτερη εισήγηση από τον υπάλληλο Β.Κ και η τρίτη εισήγηση από την υπάλληλο Α.Α. Πραγματικά δεν κατανοούμε το λόγο για τον οποίο υπάρχουν αλλεπάλληλες διαφορετικές εισηγήσεις για το ίδιο θέμα; Στην τελευταία εισήγηση, το καταφύγιο χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο. Μήπως γιατί αντί για την αιτούμενη νομιμοποίηση, θέλετε να δρομολογήσετε την κατεδάφιση και απομάκρυνση του αλιευτικού καταφυγίου;
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσία χαλκευμένων και ψευδών στοιχείων. Ο Σύλλογός μας επιφυλάσσεται να φέρει το θέμα ενώπιων των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών και των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για σχεδιασμένη παραπλάνηση του Σώματος του ΔΣ από χαλκευμένη εισήγηση. Συγκεκριμένα, στην εισήγηση αναφέρεται ότι το Αλιευτικό Καταφύγιο φτιάχτηκε το 1957 από ιδιώτες ψαράδες χωρίς να κατονομάζει ούτε τα ονόματα των ιδιωτών ούτε το πώς προκύπτει η ημερομηνία. Για το λόγο αυτό, η εισήγηση καταλήγει ότι το Αλιευτικό καταφύγιο είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο έργο.
Εδώ όμως οι εισηγητές και οι υποβολείς τους πιάστηκαν στα πράσα. Ο Σύλλογός μας θέτει στη διάθεση των Αρχών τις επίσημες αεροφωτογραφίες από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού του 1960, του 1972 και του 1983, όπου δεν υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή. Το καταφύγιο φτιάχτηκε το 1987 και για αυτό φαίνεται στην αεροφωτογραφία του 1992.
Σκοπός της χάλκευσης από τη Δημοτική Αρχή της ημερομηνίας κατασκευής του Καταφυγίου είναι να ακυρώσει τα στοιχεία για την κατασκευή που έχουμε καταθέσει και που αποδεικνύουν ότι το Καταφύγιο είναι Δημόσιο Έργο. Τα στοιχεία αυτά αφορούν Απόφαση της τότε Κοινότητας Μουσάτων το 1987 για ένταξη του έργου της κατασκευής Καταφυγίου στο τεχνικό πρόγραμμα της Κοινότητας και δέσμευση συγκεκριμένων χρημάτων για το έργο για δύο συνεχόμενα χρόνια. Επίσης έχουμε καταθέσει Δημόσια Μελέτη για το έργο που εκτελέστηκε το 1992 για την εκβάθυνση του Καταφυγίου με Δημόσιο χρήμα από την πρώην Νομαρχία, υπεύθυνη δήλωση υπογεγραμμένη από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας που βεβαιώνει ότι το καταφύγιο κατασκευάστηκε από την Κοινότητα και μια σειρά άλλα στοιχεία. Αντί αυτού, Δημοτική Αρχή μας ζητάει να προσκομίσουμε τιμολόγια του 1957!! για να αποδεχτεί ότι το αλιευτικό καταφύγιο είναι δημόσιο έργο. Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή, τα λεφτά που χαλάστηκαν από τη Νομαρχία έγιναν για να εξυπηρετηθεί ιδιωτικό έργο; Είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρηματοδότηση ιδιωτικών έργων με δημόσιο χρήμα; Μας λέτε ότι είναι υπόλογος για σκάνδαλο ο τότε Νομάρχης;
Οι αεροφωτογραφίες του ελληνικού κράτους είναι όμως αδιάψευστος μάρτυρας και τώρα κάποιοι θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ενώπιων της δικαιοσύνης και των εκλεκτικών αρχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Εκτός από αυτό, το έτος 1983 χαράχτηκε στη συγκεκριμένη περιοχή η γραμμή του αιγιαλού και της παραλίας και έγινε αποτύπωση της ακτογραμμής. Στο σχετικό χάρτη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ακτογραμμή έχει αποτυπωθεί από τον τοπογράφο χωρίς να υπάρχει πουθενά Αλιευτικό Καταφύγιο. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής και της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι χαλκευμένη. Τι ποιο απλό, να πάνε μέχρι την Κτηματική υπηρεσία και να κοιτάξουν τους χάρτες του αιγιαλού και της παραλίας για να δουν αν υπήρχε Καταφύγιο το 1983; Γιατί δεν το έκαναν;
Λένε ότι το Καταφύγιο φτιάχτηκε από ιδιώτες ψαράδες το 1957. Από ποιο δημόσιο έγγραφο έχουν πάρει αυτή την πληροφορία; Γιατί δεν αναφέρουν τα ονόματα των κατασκευαστών ψαράδων; Εμείς έχουμε καταθέσει επίσημα δημόσια έγγραφα της Κοινότητας Μουσάτων που λένε ποίος κατασκεύασε το Καταφύγιο καθώς και υπεύθυνη δήλωση του τότε προέδρου της Κοινότητας Μουσάτων και που αποδεικνύουν ότι είναι δημόσιο έργο. Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή θυσιάζει ένα χρήσιμο δημόσιο έργο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Όμως όπου υπάρχουν διαφωνίες για το ποίος έφτιαξε τι και σε ποιόν ανήκει μια υποδομή, αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Πρωτοδικείο. Αφού η Δημοτική Αρχή αποκηρύσσει το Αλιευτικό Καταφύγιο ως να ήταν νόθο, εμπιστευόμαστε την Ελληνική Δικαιοσύνη. Γι αυτό, έχουμε δώσει ήδη εντολή στο νομικό μας σύμβουλο να καταθέσει πλήρη Φάκελο στο Πρωτοδικείο για να αποφανθεί οριστικά και τελεσίδικά αν το Καταφύγιο είναι Δημοτικό Έργο ή Ιδιωτικό. Τότε, θα καλεστεί από τις Δικαστικές Αρχές και η Δημοτική Αρχή να αποδείξει με στοιχεία ότι το έργο κατασκευάστηκε το 1957 και θα πρέπει να δώσει και ονόματα κατασκευαστών.
Επειδή μέχρι να βγει η Απόφαση του Πρωτοδικείου θα περάσει χρόνος και θα έχει παρέλθει η ημερομηνία 31-12-2013 που λέει ο νόμος ότι μπορεί να νομιμοποιηθούν τα Καταφύγια, πιστεύουμε ότι λόγο των ανεύθυνων χειρισμών των αρμοδίων, ο Δήμος Κεφαλονιάς θα κληρονομήσει ένα παράνομο αλιευτικό καταφύγιο χωρίς δυνατότητα νομιμοποίησης. Και τότε ας αναζητήσει η κοινωνία ευθύνες για όλα τα παρελκόμενα.
Ποιόν τα συμφέροντα εξυπηρετεί όμως η Δημοτική Αρχή με την άρνησή της να νομιμοποιήσει το Δημοτικό Καταφύγιο στο Τραπεζάκι; Υπάρχει παρέμβαση από Αθηναϊκό Πολιτιστικό σύλλογο που χρόνια τώρα εποφθαλμιά την περιοχή στο Τραπεζάκι; Υπήρξε τηλεφώνημα από Κομματικά Στελέχη μέλη του Κοινοβουλίου, απευθείας προς τον κ. Δήμαρχο, να σταματήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης μετά από παρέμβαση Πολιτιστικού Συλλόγου; Δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και απλώς ρωτάμε. Πιέζει κάποιος από την Αθήνα τον κ. Δήμαρχο;
Ο εν λόγω Σύλλογος έχει και στο πρόσφατο παρελθόν απασχολήσει την επικαιρότητα με ανώνυμα δημοσιεύματα και συκοφαντικές καταγγελίες ότι οι ψαράδες καταστρέφουν το περιβάλλον στο Τραπεζάκι με το Αλιευτικό Καταφύγιο. Ένας Σύλλογος με μηδαμινά ενεργά μέλη που όμως τα εναπομείναντα μέλη που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, ξέρουν καλά τη διαπραγματευτική δύναμη που σου δίνει η σφραγίδα ενός Πολιτιστικού Συλλόγου στη Αθήνα για να μπορείς να έχεις πρόσβαση στα κομματικά σαλόνια και να προωθείς τις ιδιωτικές υποθέσεις σου με πρόσχημα το καλό του χωριού σου στη μακρινή Κεφαλονιά.
Δυστυχώς, έχουμε καταντήσει μια χώρα που κυβερνιέται από τις ΜΚΟ και τους κάθε λογής αμφιλεγόμενους συλλόγους είτε έχουν μέλη είτε δεν έχουν. Πιάστηκαν όμως στα πράσα οι δήθεν οικολόγοι.Δίνουμε σήμερα στη Δημοσιότητα ένα αποκαλυπτικό έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, με πρωτόκολλο και ημερομηνία από το 2006 όπου σε ερώτηση με 4 διαφορετικές προτάσεις του τότε Δήμου Λειβαθούς για το ποια είναι η ποιο κατάλληλη θέσει για Αλιευτικό καταφύγιο στη Νότια Κεφαλονιά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος λέει επί λέξει ότι θεωρεί πως από περιβαλλοντικής πλευράς η καταλληλότερη θέση είναι το Τραπεζάκι όπου ήδη υπάρχει μικρός αυτοσχέδιος λιμενίσκος!!!
Φανταστείτε αγαπητοί συμπολίτες, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ανύποπτο χρόνο να λέει ότι η καταλληλότερη θέση για Αλιευτικό Καταφύγιο είναι το Τραπεζάκι ακριβώς εκεί όπου ήδη υπάρχει Καταφύγιο και η Δημοτική Αρχή μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία και μαζί με Αθηναϊκό Πολιτιστικό Σύλλογο να λένε ότι ο λιμενίσκος είναι άχρηστος, επικίνδυνος, καταστρέφει το Περιβάλλον και άλλα φαιδρά. Ο άχρηστος για αυτούς λιμενίσκος εξυπηρετεί τους ντόπιους ερασιτέχνες αλιείς τα τελευταία 27 χρόνια!!! Φαντάσου να μην ήταν και άχρηστο!!
Το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ τους ξεμπροστιάζει. Αγνοούσαν ότι υπάρχει τέτοιο έγγραφο και πιάστηκαν στα πράσα. Το αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ λέει ότι δεν ενοχλεί να φτιαχτεί και μεγαλύτερο Καταφύγιο στο Τραπεζάκι και από την άλλη μεριά η Τεχνική Υπηρεσία λέει ότι πρέπει να κατεδαφιστεί και αυτό το μικρό καταφύγιο που υπάρχει. Μεθόδευση; Σκοπιμότητα; Ποιος μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα; Ας εξηγήσουν οι Υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας και οι υποβολείς τους στους έμπειρους και εξειδικευμένους Μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ γιατί το Υπουργείο κάνει λάθος. Είναι δυνατόν να κάνει λάθος το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει αδειοδοτήσει όλα τα μεγάλα και μικρά λιμάνια της χώρας;
Μαζεύουμε στοιχεία και σύντομα θα τα θέσουμε υπόψη του Γραφείου του κ. Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού και άλλων αρχών. Δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα, οι νοικοκυραίοι να είναι στο περιθώριο και οι αριβίστες των ΜΚΟ να αλωνίζουν.
Μαζεύουμε στοιχεία, που αποκαλύπτουν τι εξυπηρετούν αυτές οι μεθοδεύσεις. Σύντομα θα τα δώσουμε στην δημοσιότητα και στις αρμόδιες αρχές αφού «δέσουμε» από όλες τις μεριές την υπόθεση.
Για το τέλος θέλουμε να κάνουμε μια ερώτηση προ το κοινό του νησιού μας μήπως και κάποιος ξέρει την απάντηση. Πριν από λίγους μήνες η έκταση του ΕΟΤ στο Τραπεζάκι δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί. Πάνω στον κατάφυτο λόφο υπάρχει το ιδιωτικό εκκλησάκι της Παναγίας Τραπεζοφόρας. Όταν έγινε η απαλλοτρίωση της έκτασης τη δεκαετία του 1960, οι ιδιοκτήτες της εκκλησίας προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και υπάρχει οριστική και τελεσίδικη δικαστική απόφαση όπου λέει ότι δεν απαλλοτριώνεται η εκκλησία με τον αύλειο χώρο. Μάλιστα υπάρχει και τοπογραφικό που συνοδεύει τη δικαστική απόφαση και που οριοθετεί το χώρο στον οποίο ακυρώθηκε η απαλλοτρίωση. Στο πρόσφατο ΦΕΚ του ΤΑΙΠΕΔ όμως με το οποίο το Τραπεζάκι βγαίνει για πώληση, φαίνεται ότι είναι προς πώληση και η εκκλησία ενώ το τοπογραφικό που υπάρχει στο ΦΕΚ δεν αναφέρει τη δικαστική απόφαση και δεν οριοθετεί το χώρο που έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης.
Αλήθεια, γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι βγαίνει παράνομα προς πώληση και η εκκλησία αυτοί που έχουν πάρει εργολαβία την προστασία της περιοχής στο Τραπεζάκι;
Σε όλο το Αιγαίο, οι νησιωτικοί Δήμοι νομιμοποιούν σωρηδόν τις προβλήτες τους και τους λιμενίσκους τους. Ψάχτε στο google με τις λέξεις «νομιμοποίηση υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων» καιθα βρείτε εκατοντάδες πρόσφατες αποφάσεις νομιμοποίησης προβλητών και μικρών λιμενίσκων στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Ο Δήμος Μήλου νομιμοποίησε όλες τις προβλήτες που υπάρχουν γύρω - γύρω στο νησί, η Λέσβος το ίδιο, η Σάμος, η Νάξος, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη κλπ. Ο Δήμος Κεφαλονιάς τι κάνει; Γκρεμίζει; Γιατί;
Όπως σωστά είπε και η Λαϊκή Συσπείρωση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, οι μικρές αυτές υποδομές εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες των ντόπιων κατοίκων. Κανονικά θα έπρεπε ο Δήμος, όπως έκαναν όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα, να αρπάξει την ευκαιρία, να ενημερώσει τους Προέδρους όλων των χωριών και μετά από καταγραφή να νομιμοποιήσει τις 5-10 πιο καλές προβλήτες και λιμενίσκους του νησιού. Δεν γίνεται κάθε φορά την άνοιξη που πηγαίνουμε να κάνουμε μια ψευτοσυντήρηση στο λιμενίσκο, να φοβόμαστε ότι θα γίνει καταγγελία και θα μας περάσει χειροπέδες το Λιμεναρχείο αν μας πιάσει.
Δε ζητάμε λεφτά. Δε ζητάμε νέα έργα από το ταμείο του Δήμου. Ένα Φάκελο νομιμοποίησης ζητάμε, για να μην κινδυνεύουμε να βρεθούμε στη φυλακή σαν κοινοί εγκληματίες κάθε χρόνο την άνοιξη όταν συντηρούμε το λιμενίσκο με προσωπική εργασία.
Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας με κάθε νόμιμο τρόπο. Έχουμε δύναμη ψυχής, θέληση και υπομονή. Η αλήθεια θα λάμψει. Οι εξυπηρετούντες άδηλα συμφέροντα θα υποχωρήσουν.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ